2. část práce o proteinu, kreatinu, kolagenu a aminokyselinách glutamin, arginin, BCAA
5 Sportovní nápoje
Iontový a energetický nápoj za jistých okolností patří mezi tzv. sportovní nápoje, to znamená
nápoje užívané ve sportu i při jiné velké fyzické námaze. Glukóza a elektrolyty obsažené
v těchto nápojích zůstávají v žaludku déle než samotná voda a postupně se uvolňují do
organismu. Fruktóza se uvolňuje jestě pomaleji než glukóza, ale často vyvolává plynatost nebo
průjem. Zatímco iontové nápoje působí hlavně rehydratačně (udržují vodu v těle)
a snadno se vstřebávají, řada energetických nápojů s obsahem kofeinu a cukru působí naopak
dehydratačně, to znamená močopudně. K energetickým nápojům bychom proto měli vždycky pít vodu,
podobně jako ke kávě. Deficit vody v organismu se totiž projevuje zahuštěním krve, což klade
zvýšené nároky na výkon srdce. Při určitém zahuštění vzniká žízeň, která je neklamnou známkou
začínající dehydratace organismu. Ta se může postupně projevit ztrátou koncentrace a únavou,
člověk se začne méně potit, zvyšuje se tělesná teplota (až o 3 °C)
a dochází i ke ztrátě výkonnosti.
5.1 Iontové nápoje
Iontové nápoje se začaly vyrábět, protože se zjistilo, že samotná voda nezajišťuje dostatečnou
hydrataci během cvičení. Při vysoké intenzitě fyzické aktivity nedochází jen k nadprodukci
tepla, které se z těla odvádí především odpařováním vody při pocení, organismus totiž neumí
vyloučit čistou vodu a dosahuje toho oklikou, a to tak, že vylučuje ionty, na které jsou
navázány molekuly vody. Při pocení se tedy kromě vody ztrácí z těla
i minerální látky. Iontové nápoje mají za úkol harmonizovat případnou nerovnováhu mezi ionty
(minerálními látkami) v těle, způsobenou třeba zvýšeným pocením. Energii do těla dodávají jen
výjimečně a ve zcela zanedbatelném množství, proto obsahují nejvýše jen 2 až 3% cukrů. Jejich
úkolem je dodávat do těla hlavně sodík a draslík, obvykle v poměru 3 nebo 4:1, a v menším
množství hořčík, vápník, železo, fosfor, které odcházejí z těla pocením,
a proto je musíme doplňovat.
Rozeznáváme tři typy iontových nápojů: hypotonické, které mají menší osmolalitu
než krevní plazma, izotonické, které mají stejnou osmolalitu (290 mmol·l^-1) a hypertonické,
které mají vyšší osmolalitu než krevní plazma. Hypotonické nápoje (200 - 250 mmol·l^-1) nám
dodávají především vodu a v menší míře i ionty, proto bychom je měli pít během sportu.
Izotonické nápoje užíváme až po cvičení, jelikož už neztrácíme pot a můžeme doplnit chybějící
ionty. Hypertonické nápoje obsahují už jen minerální látky, vedou k dočasné sekreci vody do
střevního lumina a jsou vhodné spíše pro horolezce, u běžného sportu by stávající dehydrataci
ještě zhoršovaly. Zajímavé je, že i mezi středně mineralizovanými minerálkami lze najít
takové, které svým složením iontové nápoje připomínají.
5.2 Energetické nápoje
Energetické nápoje především dodávají energii a povzbuzují. Obsahují 8 až 20% cukrů
a látky stimulující výkon a koncentraci (např. kofein, taurin a nikotinamid). Používají je
tedy nejvíce atleti (konzumují nápoje každých 15-20 minut) a sportovci s dlouhotrvajícím
tréninkem. Zásobovat glukózou bychom měli také během cvičení, které trvá celou jednu hodinu a
více a během sportovních her, kdy opakovaně provádíme různé aktivity.
Pro běžnou denní potřebu nejsou tyto nápoje vhodné, v tomto případě je právě
čistá voda ten nejlepší zdroj tekutin, navíc je daleko levnější. Voda tvoří více jak polovinu
hmoty našeho těla (u žen je to z 55%, u mužů asi z 60%). Jiné produkty s multivitaminy
neobsahují minerální látky a většina vitaminů se z nich ani všechna nevstřebá. Navíc tyto
šumivé tablety dráždí žaludeční sliznici a způsobují nadýmání. Celkový příjem tekutin záleží
na intenzitě a délce cvičení, na okolní teplotě, nadmořské výšce a vlhkosti, stupni zdatnosti
a jiných důvodech, jako třeba psychické rozpoložení. Denní příjem tekutin by měl dosahovat
alespoň ke 2 litrům (svojí osobní spotřebu si každý může spočítat: uvádí se, že na 1 kg
tělesné hmotnosti potřebujeme asi 35 - 50 ml tekutin), při zařazení sportu bychom měli počítat
množství příjmu tekutin s tou vyšší hodnotou.
(5,30,37,47,49)
6 Sacharidové nápoje
Sacharidové nápoje, označované taky jako Gainery, představujou specifickou směs vybraných
zdrojů sacharidů jako je glukóza, fruktóza, maltodextrin (enzymaticky štěpený škrob, který má
nižší glykemický index než jednoduché cukry) či dextróza (ideální sacharid, který se také jako
maltodextrin vstřebává postupně, v těle se pak zpracovává plynule, nezatěžuje organismus a
dosahuje tak téměř dokonalého využití). Často se v nich vyskytují ještě různé AK, bílkoviny a
jiné účinné látky jako kreatin, vitaminy, antioxidanty, karnitin, inulin nebo i bifido kultury
- jejich přítomnost zvyšuje kvalitu samotného výrobku. Sacharidy tu slouží jako látka pro
tvorbu nových energetických zásob pro organismus (příprava
na vytrvalostní výkon a regenerace po především silovém a silově rychlostním tréninku),
efektivní zvýšení energetického potenciálu pro svalovou práci, oddálení únavy a kvalitní
regenerace, podporu nárůstu svalové hmoty a síly (anabolický efekt), ochranu svalové hmoty a
výkonnosti (antikatabolický efekt), obnovení glykogenových zásob a také na zvýšení tělesné
hmotnosti.
Samotný sacharidový nápoj obsahuje maltodextrin, dextrózu nebo sacharózu a glukózu či fruktózu
rozpuštěné ve vodě. Většinou se kombinuje společně s proteiny jako sacharido-proteinový či
proteino-sacharidový nápoj. Záleží na koncentraci, v jaké jsou zastoupeny. Pokud je sacharidů
více jak 50%, udává se to jako sacharido-proteinový nápoj a naopak. Číslo na výrobku většinou
udává množství bílkovin, takže všechny Gainery obsahují tyto hodnoty nižší.
Sacharidové a proteinové nápoje, či jejich kombinace, se vyrábí jako sypká sušená směs, která
se připravuje do vody nebo mléka za vzniku lahodného kokteilu. Lahodného proto, že dnes už je
na trhu mnoho příchutí, a tak si každý dopřeje takovou chuť, které dává přednost. Míchání do
mléka se zažilo spíše ze stran spotřebitelů, a to z důvodu lepší chuti a také proto, že mléko
na rozdíl od vody obsahuje ještě další proteiny, tuky a vitaminy navíc, a tedy si tím nápoj
zvyšuje nutriční hodnotu. Příprava do vody je však mnohem účinnější, výrobek se lépe vstřebává
(u proteinů syrovátkových je navíc při výrobě procesem eliminace krok, kdy se odděluje
laktóza), a navíc se předchází zažívacím potížím jako je průjem, jelikož spousta uživatelů
samotné mléko běžně nepije, a má tudíž vypěstovanou laktózovou intoleranci, aniž o tom ví.
(50,53)
7 Proteinové nápoje
Základním kamenem sportovní výživy v minulosti bývaly potraviny bohaté
na bílkoviny. Dle tehdejší teorie měla konzumace bílkovin vést k rychlejšímu růstu svalové
hmoty. Dnes už víme, že zvětšit objem svalu lze výhradně fyzickým zatížením, to znamená
zařazení do tréninkového plánu tréninků silových (posilovacího charakteru). Vyšší příjem
bílkovin už jen doplňuje stavbu nové svalové tkáně (o množství byla zmínka v kapitole 3.1
Bílkoviny). Dnešní doba už je ale mnohem dál a doplňování bílkovin je mnohem jednodušší.
Člověk se může jak najíst, tak přijmout velké množství bílkovin v nápoji, který může být i
dle obsahů bílkovin různě koncentrovaný.
Bílkoviny obsažené v těchto proteinových nápojích jsou především proteiny mléka, jako je kasein
a hlavně nejpoužívanější syrovátka (výrobky z ní jsou také nejdražší), dále to jsou proteiny
vaječného bílku a kolagenních bílkovin a co se týče rostlinného zdroje, využívají se sojové
bílkoviny.
7.1 Kaseiny
Kaseiny jsou hlavní složka frakce kravského mléka, tvoří zhruba asi 80% mléčných proteinů.
Nejsou v mléce ve formě monomerů, ale jsou uspořádány do kaseinových komplexů a micel (ta
obsahuje asi 20000 molekul kaseinu). Na rozdíl od syrovátky jsou ve vodě nerozpustné.
Vstřebávání kaseinu je pomalé a poskytuje dodávku AK do svalu až po dobu sedmi hodin
(syrovátka je trávena a vstřebávána rychle).
7.2 Proteiny syrovátky
Syrovátkové (sérové) proteiny tvoří asi 20% proteinů mléka. Z 50% jsou tvořeny globulárním
proteinem β-laktoglobulinem, který je bohatý na BCAA. V mléce je přítomen jako dimer a
při záhřevu nevratně denaturuje. Další významný protein je α-laktalbumin, který má
biologickou funkci jako součást některých enzymů. V menším množství je tu také zastoupen
sérový albumin (sérumalbumin), glykomakropeptidy, laktoferin, laktoperoxidáza, imunoglobuliny,
lysozymy aj. Tyto frakce podporují imunitní systém, zvyšují regeneraci, podporují vstřebávání
minerálních látek a hrají klíčovou roli při podpoře zdraví a výkonu. Syrovátkový protein je
tělem mnohem lépe a rychleji absorbován než jakýkoliv jiný protein. Syrovátka má také
výjimečně vysokou biologickou vstřebatelnost, která vypovídá
o schopnosti těla syrovátku z jídla přijímat a mnohem snadněji ji pak v těle upotřebit. Četné
výzkumy dále zjistily, že syrovátkový protein snižuje riziko onemocnění některými druhy
rakoviny, snižuje krevní tlak a zlepšuje celkovou výkonnost sportovce.
Syrovátka se využívá jako surovina k výrobě galaktosy a dalších sacharidů, ke krmení
hospodářských zvířat, jako sušená se přidává do některých mlékárenských aj. výrobků. Syrovátka
jako vedlejší produkt při výrobě sýrů byla donedávna opomíjena, ale může také pocházet přímo
z plnotučného mléka. Ve své podstatě je to vlastně tekutina, která obsahuje jen malé množství
bílkovin.
Pro přípravu a zpracování syrovátky je užíváno několik technologických procesů. Platí, že čím
více je zpracována, tím více bílkovin obsahuje. Když se syrovátka vyrobí z plnotučného mléka
filtrační metodou, má vyšší kvalitu, než když vznikne jako odpad
při výrobě sýra. Filtrace je řízená operace s přesným nastavením rychlosti, teploty a
chemického prostředí, v němž probíhá. Technologie výroby syrovátky je důležitá také z hlediska
tzv. biologické hodnoty (bioaktivity produktu). Cílem všech těchto metod je zadržet co nejvíce
kvalitních bílkovinných frakcí ve výrobku, aby z něho konzument měl ten největší možný užitek.
Rozdíl mezi třemi druhy syrovátky je dán obsahem bílkovin, tuků a sacharidů a stupněm
hydrolýzy. V těchto procesech se odděluje laktóza, tuky a další komponenty.
7.2.1 Syrovátkový bílkovinný koncentrát (Whey Protein Concentrate – WPC)
První krok při zpracování syrovátky je ultrafiltrace, jejímž produktem je syrovátkový
bílkovinný prášek. Zahrnuje protlačování přes porézní membránu, aby se protein oddělil
od tuku a laktózy. Produktem je tedy ten nejzákladnější ze syrovátkových proteinů. Koncentrace
bílkovin, které závisí na počtu filtrování, se pohybuje od 35 do 85%. Většina výrobků na trhu,
které WPC obsahují, mají 70-80% obsah bílkovin. Ačkoliv WPC není ta nejčistší bílkovina,
protože prošla jen základním zpracováním, je vysoce kvalitním proteinovým práškem, který
obsahuje sacharidy i tuky. Díky krátkému zpracování zůstávají ve WPC všechny prospěšné
syrovátkové frakce a celkový konečný produkt je oproti syrovátkovému izolátu nebo hydrolyzátu
levnější. WPC je tak plnohodnotnou variantou, pokud máte omezený rozpočet.
7.2.2 Syrovátkový bílkovinný izolát (Whey Protein Isolate – WPI)
Tento protein je čistší než WPC, protože je získáván náročnějším procesem, jako je delší
filtrování a iontově výměnná chromatografie. Produktem tohoto procesu je pak prášek, který
obsahuje až 95% bílkovin, což z něj dělá vhodnou alternativu, pokud držíte právě dietu,
jelikož obsahuje méně tuků i sacharidů. WPI má i vyšší biologickou vstřebatelnost než WPC,
takž je vhodný ke konzumaci před i po tréninku. Protože je snadno zažívatelný, tělem je snadno
absorbován a upotřeben.
7.2.3 Syrovátkový bílkovinný hydrolyzát (Whey Protein Hydrolysate – WPH)
Během hydrolýzy, procesu, který podstupují také WPC a WPI, jsou bílkovinné řetězce štěpeny na
ještě menší fragmenty. Čím delší je řetězec, tím menší fragmenty vznikají. Tak je bílkovina
vlastně „předtrávena“ a zažívací ústrojí nemá tolik práce s jejím stěpením. WPH je tak
nejsnadněji vstřebatelnou bílkovinou, kterou můžete na trhu koupit, proto je také nejdražší
formou syrovátky. V závislosti na procesu zpracování obsahuje WPH 3-50% polypeptidových vazeb,
které vznikají během štěpení. Dobrým ukazatelem obsahu aminokyselin je chuť, hydrolýza totiž
poškozuje chuťové vlastnosti suroviny a výrobek získá hořkou chuť.
7.3 Proteiny bílku
Vaječný bílek obsahuje asi 40 různých proteinů a ty se řadí mezi globuliny, glykoproteiny a
fosfoproteiny. Taky obsahuje AK bohaté na síru. Hlavní protein představuje skupinu příbuzných
sloučenin označovaná jako ovalbumin A, při skladování z něho vzniká ovalbumin S, který
koaguluje až při teplotě 92,5°C (v prostředí o pH 7), relativně snadno však denaturuje při
šlehání bílku. Pro stabilitu pěny šlehaného bílku mají význam především ovoglobuliny G[2] a
G[3]. Konalbumin vykazuje antimikrobní účinky. Ovomukoid a ovomucin jsou proteiny zodpovědné
za viskozitu a gelovitou konzistenci bílku. Dále vaječný bílek obsahuje bazický protein
lysozym, což je antimikrobní látka. Nativní ovoinhibitor má jisté antinutriční účinky, neboť
inhibuje některé proteasy, stejně jako bazický glykoprotein avidin v syrovém bílku.
7.4 Sojový protein
Ve formě bílkovinného koncentrátu nebo izolátu se do proteinových prášků přidává již tradičně
sojový protein. Sója se vstřebává stejně rychle jako syrovátka a je bohatá
na AK arginin, glutamin, BCAA a je ceněná z hlediska obsahu hodnotných izoflavonů. Má také
antioxidační účinky, které pomáhají svalu při regeneraci po tréninku.
(8,44,50,36,39)
8 Glutamin
Glutamin je nejrozšířenější AK v těle, v kosterním svalstvu představuje až 60% celkového
množství AK. Nepatří sice mezi esenciální AK, ale za určitých podmínek
(např. rapidní pokles lymfocytů) se stává podmíněně esenciální a tudíž nepostradatelný. Je
zdrojem dusíku pro mnoho biosyntetických reakcí, ale pouze izomer L-glutamin je biologicky
aktivní. V těle vzniká ve svalech a střevech z kyseliny glutamové (glutamátu).
Během katabolickách procesů dochází k rychlému štěpení bílkovin na AK, které jsou později
využívány pro tvorbu energie. Tyto AK jsou přeměňovány na kyselinu glutamovou
a později na glutamin. Glutamin se poté dostává do střev, kde je přeměněn na Ala, který je
transportován do jater, v nichž je použit jako zdroj energie. Takže jak svaly, tak játra
vytvářejí použitelné zdroje energie a právě glutamin je látkou, která všechny potřebné děje
díky přenosu dusíku umožňuje.
8.1 Historie
Nezbytnost glutaminu pro lidský organismus poprvé veřejně demonstroval jeden z největších
biochemiků všech dob v roce 1930, Sir Hans Krebs, který proslul později objevem cyklu kyseliny
citrónové (od té doby tzv. Krebsův cyklus). Zjistil, že glutamin hraje klíčovou roli v jiném
jevu – cyklu kyseliny močové (urei). Doktor Krebs byl prvním, kdo předvedl schopnost přenosu
dusíku pomocí glutamátu, glutaminu a α-ketoglutarátu. Účinky glutaminu při metabolismu
dusíku ho silně překvapily.
8.2 Účinky glutaminu
Glutamin zvyšuje koncentraci AK v tkáních, účastní se biosyntézy glukosaminu
a chondroitinu, glutathionu, v ledvinách produkuje toxický amoniak, který je odstraňován
z těla, je prekurzorem GABA, slouží jako palivo pro metabolické děje, transportuje dusík. Dále
je součástí syntézy bílkovin a močoviny (játra), je nepostradatelný pro mozkový metabolismus.
Slouží jako přenašeč draselných iontů v krevním řečišti mozkové tkáně. Zvyšuje imunitu,
snižuje chuť na alkohol a omezuje touhu po sladkostech. Glutamin také snižuje stav úzkosti a
zlepšuje spánek. Zvyšuje hladinu glukózy v krvi (je využíván k předcházení hypoglykémie),
stabilizuje činnost prostaty. Bývá užíván při léčbě žaludečních vředů, dříve se používal u
pacientů s těžkými popáleninami a po vážných operacích s bakteriálními infekcemi.
8.3 Glutamin a sport
Spotřeba glutaminu stoupá během stresových stavů a katabolických procesů
(např. vyčerpávající cvičení a zátěže). Při tréninkové zátěži byla zjištěna až 5krát vyšší
spotřeba než za normálního klidového stavu organismu. Toto vylučování způsobuje imunitní
odezva svalových tkání, reakce trávicího traktu, větší tvorba glykogenu v játrech a zvyšování
produkce amoniaku v ledvinách. Hladina glutaminu v krvi reaguje na oba druhy tréninku – vysoce
intenzivní (45 - 60 minut) i prodloužený (75 minut a déle). Reakce spočívá ve zvýšení hladiny
glutaminu během výkonu a v následném zřetelném snížení během regenerační fáze. Sportovci
trpící přetrénovaností si v těle udržují nízkou hladinu glutaminu po dobu několika měsíců či
dokonce let, což může mít některé účinky na trávicí a imunitní systém.
Dle některých studií zvyšuje glutamin při denní dávce 2 g hladinu růstového hormonu až
o 400%. Navíc zlepšuje glutamin i vstřebatelnost kreatinu.
8.4 Proč doplňovat glutamin a ne glutamát?
Glutamin a kyselina glutamová jsou relativně podobné neesenciální AK. Glutamin hraje úspěšnou
roli při udržování hladiny dusíku, detoxifikaci amoniaku a regulaci homeostázy AK. Glutamát je
součástí produkce energie, transaminačních reakcí AK a sysntézy močoviny a glutationu.
Chemicky jsou si sice tyto látky podobné, ale ve formě suplementů dojde k velice rozdílným
reakcím.
V jedné studii bylo podáváno zvířatům velké množství (7% jejich tělesné hmotnosti) glutaminu
nebo glutamátu po dobu 2 - 3 týdnů. Ukázalo se, že glutamin byl mnohem rychleji dopraven do
krve a jater. Glutamát navíc může být ve velkých dávkách neurotoxický (syndrom „čínských
restaurací v důsledku obsahu glutamátu sodného v jídlech), neboť tělo má jen velmi malou
schopnost kontrolovat jeho hladinu v krvi a dalších tkání. Koncentrace glutaminu v plazmě,
játrech , svalech a dalších tkání je vyšší než u glutamátu.
8.5. Dávkování
Glutamin je relativně bezpečným potravním doplňkem, větší nebezpečí hrozí jen
při dlouhodobém dávkování nadměrného množství, což odpovídá dávce vyšší než 40 g
pro 100 kg sportovce na den. Zmíněným nebezpečím je možnost hromadění amoniaku v organismu.
Suplementace glutaminem je oblíbená především v kulturistice. Ideální je rozdělit denní dávku
do dvou částí. V tréninkových dnech je nejlepší přijmout první dávku s potréninkovým jídlem či
koktejlem, druhou s posledním jídlem před spaním. V den volna se dávka dělí také na dvě půlky,
první s jedním jídlem během dne, druhou s posledním jídlem před spánkem. Celková denní dávka
by neměla překročit 20 g, u vrcholových sportovců (s tělesnou hmotností vyšší než 100 kg) je
denní dávka limitována hranicí 40 g.
(10,13,24,46)
9 Arginin a oxid dusnatý (NO)
Arginin patří mezi semi-esenciální AK (tj. AK, které si za jistých podmínek nedokáže náš
organismus vyrobit sám a v dostatečném množství – tato situace typicky nastává v období růstu,
při zvýšené tělesné námaze, nemoci apod.). Aktivní biologickou formou je L-arginin.
Oxid dusnatý (NO)
[Nitroxid, resp. radikál tohoto oxidu •NO, vzniká z Arg působením nitroxidsyntázy, která je
obsažena v různých tkáních jakožto konstitutivní či inducibilní enzym.](31)
NO způsobuje v plicích vazodilataci, zvyšuje prokrvení a ventilaci, zprostředkuje dilataci
žaludku; je odpovědný za dilataci cév vedoucí k erekci, působí cytostatiky a cytotoxicky při
infekcích a zlepšuje průtok krve jak do mozku, tak do svalu. Vlastnosti dilatace se využívá i
ve sportu. Čím je krevní tok totiž ve svalech intenzivnější, tím více živin se s krví do svalu
dostane, napomůže k jeho regeneraci a tvorbě nové svalové hmoty. Hladinu NO můžeme zvýšit více
způsoby. Jedním z nich je doplňování Arg z vnějšku doplňky stravy nebo zvyšováním aktivity
enzymu, tzv. syntázy oxidu dusnatého (NOS). Ta pracuje jako katalyzátor chemické reakce, při
které dochází ke tvorbě NO z Arg. Dalším způsobem je snížení aktivity enzymu,
fosfodiesterázy-5 (PDE-5), který zabraňuje rozšiřování cév.
[Endogenní vznik NO a jeho účinky jsou popisovány teprve během posledních let
(v roce 1992 byl označen za molekulu roku). Znalosti o jeho dalším působení budou jistě časem
rozšířeny.](34)
Kromě vzniku a přenosu NO je Arg také zodpovědný za vylučování růstového hormonu, glukagonu a
inzulinu. Dále ještě urychluje obnovu buněk a je nutný pro zvýšení proteosyntézy (zvýšenou
tvorbu svalů lze vysvětlit jednak přímou stimulací růstového hormonu a také produkcí NO, který
způsobuje zmiňované lepší prokrvení). Vedle zvýšení růstu svalů, působí Arg na spalování
podkožního tuku. Kombinace L-argininu a L-karnitinu je vedle hlavního účinku na redukci
hmotnosti vhodná i pro snížení srdeční zátěže a rizika oběhových potíží, snížení hladiny
cholesterolu v krvi a podporu spermatogeneze. Arg se proto také používá do preparátů na
zvýšení sexuálního prožitku. V prováděných studiích byl prokázán pozitivní účinek podáváním
L-argininu u mužů – došlo ke zvýšení tvorby spermatu, zlepšení erektivní schopnosti a
sexuálního libida. U žen je v tomto ohledu pozorována zvýšená sexuální vzrušivost. Mezi další
vlastnost Arg by se dala zařadit stimulace imunitního systému, jelikož v případě infekce
způsobuje zmnožení leukocytů (využívá se toho v klinické medicíně). Prostřednictvím NO působí
jako neurotransmitér a reguluje tak např. činnost trávicího traktu, koordinaci pohybů a
dlouhodobou paměť.
Vědci standfortské univerzity pod vedením Dr. Johna Cooka podávali L-arginin spolu s dietou
s vysokým obsahem tuků a cholesterolu specifickému kmeni králíků, u kterých se velmi rychle
rozvíjela arterioskleróza. Zvířata této skupiny měla méně často a méně závažnou
arteriosklerózu než kontrolní skupina, která nedostávala dodatečný L-arginin. Ukázalo se, že
L-arginin snižuje hromadně cholesterol tím, že normalizuje produkci NO se zlepšením
vazodilatace a s nižší aktivitou krevních destiček. Studie na zvířatech byly tak přesvědčivé,
že následovaly studie na lidských dobrovolníkách, které měly podobné účinky.
Arg může ale způsobovat zvýšení rizika výskytu epizod jednoduchého oparu (herpes simplex).
L-arginin sice herpes nezpůsobuje, může však zvyšovat frekvenci jeho výskytu
u nositele tohoto viru. Zdá se, jako kdyby mu poskytoval potravu. Právě proto mnozí lidé
používají L-lysin, který působí naopak preventivně. Ve studiích se prokázalo, že tato látka
snižuje výskyt, závažnost a čas trvání herpesu simplex.
V poslední době se Arg jako doplněk stravy dostává do popředí zájmu nejen sportovců pro
urychlení tvorby svalů, regenerace a zlepšení sportovních výkonů, ale stále častěji je užíván
i běžnou populací. Kromě známého L-argininu existují ještě další formy jako např. arginin
α-ketoglutarát nebo arginin ketoisokapronát, což je Arg připojený k molekule
α-ketoglutarátu nebo α-ketoisokapronátu. Další formou je arginin malát, který se
skládá z Arg chemicky napojeného na kyselinu jablečnou. Arginin ethylester je nejnověji
objeveným Arg. Tyto alternativní formy posilují vstřebávání Arg do těla. Nezávisle na kondici
se užívá 3 - 5 g Arg v jedné dávce (30 – 60 minut před tréninkem), dávkuje se 2 – 3krát denně
na lačno. Účinky L-arginu lze zintenzivnit současným užíváním nejen s L-karnitinem a lysinem,
ale i
s vitaminy skupiny B a MSM.
(10,31,34,35,40,48)
10 BCAA (větvené aminokyseliny)
BCAA neboli rozvětvené alifatické AK (z angličtiny Branched Chain Amino Acids) jsou nejen
esenciální, ale vyznačují se také výjimečným postavením v metabolismu, a díky tomu se
uplatňují v klinické praxi. Patří mezi ně Leu, Ile a Val, v potravě jich je dost (kuřecí a
krůtí maso, mořské ryby a luštěniny) a příznaky deficitu se nevyskytují. Na rozdíl
od ostatních AK se jen nepatrně zachycují v játrech, jimi jen proplouvají a zpracovávají se až
na periferii, hlavně svalem, pro který představují palivo, a také mozkem. Tvoří asi 35% obsahu
svalové hmoty, jen 10 - 15% se spálí. Výsledek léčby je antikatabolický – zvýšené hromadění
bílkovin v srdci, svalech a v játrech, odpad do moče se tím snižuje. Používají se
do diet při chorobách jater, svalů, při selhávání ledvin a u pacientů, které je nutno
vyživovat parenterálně.
Jelikož BCAA zaujímají mimořádné postavení v metabolismu, je jejich důvodem uplatnění i ve
sportu. Jejich metabolismus má hodně společného s odbouráváním MK. Katabolismus BCAA v
organismu sestává ze tří základních stupňů: transaminace, oxidační dekarboxylace a třetího
kroku, který je podobný β–oxidaci MK. Během trávení bílkovin je podíl BCAA na celkových
cirkulujících AK velmi značný. Neopomenutelnou informací je i skutečnost, že doplňování BCAA
po výkonu udržuje hladinu Gln v krvi. To signalizuje posilování imunitního systému, neboť
snížení jeho hladiny snižuje obranyschopnost organismu a zvyšuje možnost infekce.
10.1 Leucin
Leu se vyskytuje ve všech běžných bílkovinách, nejčastěji v množství 7 – 10% (obiloviny
obsahují proměnné množství), volný vzniká ve větším množství při zrání sýrů činností bakterií.
Je to nejvýznamnější větvená AK. Podle posledních studií se právě Leu výrazně podílí na
zrychlení nárůstu svalové hmoty. Dle všech dostupných výsledků nastartuje syntézu bílkovin v
organismu mnohem dříve než ostatní AK. Protože je celý proces závislý
na hladině inzulínu, nemůže pracovat zcela sám, bez dalších AK a sacharidů. V průběhu diety,
kdy klesá příjem kalorií, je Leu organismem zužitkován k produkci Ala, který tělo využívá k
produkci glukózy v játrech.
V osmdesátých letech byly prováděny studie o využití jednotlivých AK během sportovní zátěže.
První pokusy byly učiněny s Leu, jehož spotřeba se dá během sportovní zátěže relativně
jednoduše měřit. Výsledky studií ukázaly, že právě spotřeba Leu je nejvyšší ze všech AK, a to
jak u aerobního, tak i u anaerobního zatížení. Profesor Vernon Young, světová kapacita v
oblasti výzkumu bílkovin, během testů zjistil, že oxidace Leu během dvouhodinové jízdy na
ergometru vzrostla o 240%. Je velice pravděpodobné, že se i spotřeba Ile a Val bude pohybovat
na podobné úrovni. Je sice těžké měřit jejich oxidaci, ale během testů byla zjištěna výrazně
zvýšená aktivita enzymu dehydrogenázy ketokyseliny
s rozštěpenými řetězci, což je enzym kontrolující štěpení všech tří BCAA.
Na základě výzkumu profesora Younga bylo zjištěno, že se denní potřeba Leu
pro mladého nesportujícího jedince pohybuje v rozmezí 20 – 40 mg na kg a den.
Pro sportovce trénujícího denně tři a více hodin pak vychází denní dávka minimálně na 60 mg na
kg a den. Ideálním zdrojem Leu je izolát syrovátkové bílkoviny (14 % obsahu) a kasein (10 %
obsahu). Izolát syrovátky se hodí zvláště před a po tréninku, kasein spíše během dne nebo před
spaním.
10.2 Isoleucin
Nejvíce Ile obsahují mléčné a vaječné bílkoviny (6 – 7%), v mase a v obilninách je přítomen
v množství 4 – 5%. U Ile se potřeba stanovuje velice těžko kvůli obtížnosti měření jeho
štěpení, odborníci ale doporučují denní dávku zhruba 20 mg na kg za den.
10.3 Valin
Val se vyskytuje v živočišných i rostlinných bílkovinách v množství 5 – 7% (vejce 7 – 8%),
nejvyšší množství jej obsahují strukturní bílkoviny elastiny (až 16%). Při testech byla
zkoumána i potřeba Val - její výše byla stanovena mírně pod hranicí 40 mg na kg a den,
pro intenzivně trénující jedince se doporučuje dávka minimálně 50 mg na kg a den.
V jedné z prováděných studií bylo sportovcům předepsáno užívání BCAA (5,76 g Leu; 2,88 g
Ile a 2,88 g Val denně) po dobu 21 dní. U celé skupiny byl zjištěn nárůst čisté svalové hmoty
v průměru o 1,5% a zvětšení svalového objemu paží a nohou, stejně tak i čisté síly.
V jiné studii bylo triatlonistům po dobu 30 dní podáváno 10 g BCAA 60 minut
před aerobní zátěží. Při kontrolním měření po tréninku byla této skupině zjištěna o 95% vyšší
hladina růstového hormonu než kontrolní skupině, které byla podávána mléčná bílkovina.
Při výzkumech bylo též objasněno, že při používání BCAA dochází k mnohem nižší tvorbě kyseliny
mléčné (což znamená, že tělo při výkonu používá menší množství svalového glykogenu k tvorbě
energie). Zvláště pro kulturisty je výše zmíněné dobrou zprávou, neboť je to právě laktát,
který omezuje počet vykonaných opakování v tréninkové sérii.
Při jiné studii bylo zjištěno, že narozdíl od kardiovaskulárního cvičení dochází
při intenzivním tréninku k poklesu hladiny BCAA ve svalu o 14%.
V případě přidávání BCAA jako doplňku stravy je nejjednodušší podávání s každou dávkou
bílkoviny během dne. Další často používanou možností je doplnění dávky cca 5 g asi 60 minut
před tréninkem (maximalizujete tak všechny výše popsané účinky BCAA) a dalších 5 g ihned po
tréninku - zvýšení možnosti tvorby nové svalové tkáně a urychlení regenerace organismu.
Celkový denní příjem by ale neměl překročit 20 g (možnost zažívacíh obtíží). Ideální poměr
zastoupení jednotlivých aminokyselin (v pořadí Leu, Iso a Val) je
2 : 1 : 0,5. Nejideálnějším obalem pro takový doplněk je tmavé sklo, zoxidované mohou způsobit
sice maximálně nevolnost, svaly z nich ale užitek mít určitě nebudou. BCAA nemají své
opodstatnění jen v objemové fázi, ale samozřejmě i během diety. V tomto období je svalová tkáň
mnohem více náchylná k destrukci během tréninkové zátěže. Tělo je také
v důsledku snížení příjmu stravy více náchylné k nemocem. To vše ukazuje na důležitost
doplňování BCAA i ve fázi předsoutěžní přípravy. Navíc je vhodné zmínit kombinaci BCAA
s L-karnitinem v rýsovacím období a při redukci podkožního tuku, kdy karnitin působí jako
spalovač a BCAA chrání svalovou hmotu před jejím úbytkem.
(10,13,22,54)
11 HMB (hydroxy-methyl-butyrát)
HMB je zkratka pro β-hydroxy-β-methyl-butyrát a poprvé se o něm začalo mluvit
v létě roku 1996, kdy američtí plavci přiznali, že při tréninku těžili ze suplemenetace HMB.
Objeven byl sice už v roce 1981 (Dr. Steven Nisseen) při hledání látky, která by urychlila
růst hospodářských zvířat. Je přirozenou látkou, metabolit Leu (ve sportovní výživě
považována za nejsilnější antikatabolickou AK, která omezuje tvorbu katabolického hormonu
kortizolu), takže naše tělo si ji dokáže vyrobit samo, a tím pádem nejsou známé žádné
negativní vedlejší účinky. V malém množství ji můžeme najít i v různé potravě, např. ve
vojtěšce, citrusových plodech nebo mateřském mléce.
HMB je v těle přeměňováno asi z 5 - 10% Leu, čímž denně vzniká přibližně 0,2 – 0,4 g u
70kilového jedince. Přeměna probíhá přes isokapronát, z něhož je až následně vyroben HMB
pomocí enzymu dioxygenázy. HMB je také prekurzor cholesterolu, může být totiž použit
stresovými buňkami jako zdroj HMG-CoA (3-hydroxy-3-methyl-glutaryl koenzym A), který není ve
stresovém stavu produkován v dostatečném množství pro udržení syntézy cholesterolu, který
zachovává funkčnost buněčných membrán. Ve výsledku to znamená snížení poškození buněčných
membrán v důsledku např. fyzického výkonu. Díky tomu se mu také připisuje částečná schopnost
snižovat hladinu LDL cholesterolu.
10.1 HMB a sport
Zvýšený přísun HMB působí tedy antikatabolicky, zmírňuje poškození membrán svalových buněk. Má
i anabolický efekt - zlepšuje regeneraci, čímž urychluje a potencuje zvyšování síly a nárůst
svalové hmoty při pravidelné intezivní svalové zátěži. Zvyšuje využitelnost přijímaných
bílkovin pro stavbu svaloviny. Studie prokazují i vliv na snížení krevního tlaku a vyšší efekt
na spalování tuků. Přesný mechanismus působení HMB není dosud znám, prokázaly se ale účinky
potlačující proteokatabolismus i účinky zvyšující proteosyntézu. Obecný princip efektu spočívá
v regulaci hladiny katabolického hormonu.
10.2 Studie účinků HMB
První studie uměle podávaného HMB byly provedeny na kuřatech. Bylo pozorováno, že rostou
rychleji, snížila se jejich úmrtnost a v dospělosti měla více svalové hmoty než kuřata, která
HMB nedostávala. První studie na lidech provedli v Iowě na Iowa State University
pod vedením Nissena. Lékaři chtěli určit vliv HMB na svalový metabolismus lidí, kteří se
věnují vyčerpávajícímu cvičení. Kontrolovali přitom hladinu 3-methylhistidinu v moči, což je
látka, která vypovídá o úrovni svalové degradace, a plazmatickou koncentraci kreatinkinázy
(nespecifický ukazatel poškození buněk) a porovnávali skupiny užívající HMB, i v různých
množstvích, a skupiny bez příjmu HMB. Výsledky o svalovém nárůstu či síle a ztrátě podkožního
tuku vždy hovořily ve prospěch HMB. Na druhé straně by se dalo říci, že tento efekt lze
vysvětlit nižšími vstupními hodnotami a větším potenciálem pro změny dané tréninkem. Navíc ne
u všech studií se kontroloval jídelníček zapojených jedinců (hlídala se např. jen energetická
hodnota, ne skladba potravin či načasování komzumace). Počet studií, zkoumající tuto látku,
v důsledku oblíbennosti stále stoupá.
10.3 Dávkování
Odborníci došli k názoru, že HMB přispívá k nárůstu svalové hmoty již při dávkování 38 mg/kg
tělesné hmotnosti, účinná dávka se pohybuje okolo 3 g denně (Leu by muselo být do 60 g),
množství nad 5 g nemá už žádaný účinek. Účinkuje stejně u mužů i u žen, ani na věku nezáleží,
podmínka je samozřejmě podávání ve spojení se cvičením. Prodává se nejčastěji v kapslích nebo
jako jedna z látek v kombinovaných sportovních preparátech či sportovních jídlech (např.
proteinové tyčinky). V součané době je jedním z nejpopulárnějších doplňků stravy, ale jeho
největším problémem je vysoká cena.
(13,23,28,46)
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXxx
11 Kreatin
Kreatin je látka tělu vlastní, která se derivuje z guanidinu, jež se syntetizuje ze třech
AK - Gly, Arg a Met. Z tohoto důvodu bývá i samotný kreatin označován jako AK. V lidském těle
je kreatin produkován v játrech, slinivce břišní a ledvinách (právě díky přítomnosti
potřebných enzymů) a následně se ukládá do svalů pomocí krevního oběhu. Ve skeletárních
svalech je soustředěno více jak 90% celkového obsahu kreatinu, zhruba jedna třetina ve formě
volného kreatinu a zbytek jako kreatin fosforylovaný (CP). Těchto 90% se ve svalech nevratně
přemění a vyloučí z těla močí v podobě kreatininu. Zbývajících 10% se nachází společně v
srdci, mozku a varlatech. Z tohoto celkového množství je organismem denně využito cca 1,6%,
tj. necelé 2 g. Tento kreatin je poté nahrazen buď vlastní tělesnou syntézou a nebo příjmem z
vnějších zdrojů (maso, vnitřnosti, ryby, mléko).
12.1 Historie
Kreatin jako první objevil v roce 1832 francouzský vědec Michel Eugene Chevreul (viz obrázek)
ve svalové tkáni, ovšem již nedokázal určit, zda-li se jedná o její běžnou či náhodnou složku.
V témže roce profesor Lieberg prohlásil kreatin za přirozenou látku vlastní organismu zvířat,
aby o 15 let později provedl výzkum, ve kterém dokázal, že je kreatin využíván pro práci
svalů. Vědci Folin a Denis došli po sérii studií z let 1912 - 1914 k závěru, že po umělé
aplikaci kreatinu mohou vzrůst jeho zásoby v těle koček až o 70%. V roce 1923 určil Hahn a
Meyer, že celkové množství kreatinu v těle (u 70kg muže) je přibližně 140 g. Následně v roce
1927 odhalil Fiske a Subbarow, že se kreatin vyskytuje ve dvou různých formách - volné a
fosforylované. Následovalo dalších více než 60 let vývoje, který dokázal, že kreatin je látka,
hrající hlavní roli v syntéze ATP. První zdokumentované použití kreatinu ve sportu se datuje
v roce 1992, kdy ho na olympijských hrách v Barceloně použili britští běžci. Včetně
štafetových běhů tehdy získali atleti z Velké Británie 13 olympijských medailí. O rok později
už mohla kreatin nakupovat široká veřejnost, když firma EAS (Anthony Almada a Ed Byrd) zavedla
obrovky úspěšný kreatinový výrobek Phosphagen. Jeho vysoká cena odpovídala jeho účinku a rázem
se produkt stal světovým šlágrem.
12.2 Proč způsobuje kreatin nárůst hmotnosti?
Zde se obecně udávají tři důvody. Tím prvním je, že spolu s kreatinem se do svalu dostává
voda, tj. dochází k hydrataci buněk. Zatímco retence (výraz používaný
u anabolických steroidů) znamená zadržování tekutin mimo buňky a způsobuje hladký, zalitý
vzhled svalů, hydratace znamená uložení vody přímo v buňce, tj. sval bude působit plnějším
a mohutnějším dojmem. Druhý důvod s tímto mírně souvisí, neboť díky zvýšené hydrataci jsou
příznivě ovlivněny anabolické děje v buňkách, tj. zvyšuje se proteosyntéza. A třetí důvod je
jasný: větší množství kreatinu znamená lepší obnovu ATP, tzn. mnohem intenzivnější trénink, a
tím lepší odezvu při svalovém růstu.
Když je ATP odbourán během procesu, při němž vzniká energie, přichází ke slovu kreatin, který
se v játrech přeměňuje na makroergní sloučeninu ve formě CP, kterého je
ve svalu 3 - 4krát více, a chemicky obnovuje ATP. To umožňuje svalům pokračovat v kontrakci.
Po 45 minutách (záleží na intenzitě úsilí) je CP také využit a produkce svalové síly rapidně
klesá. Kreatin není spalován, aby posloužil jako zdroj energie, ale pouze působí jako
energetický „nárazník“, který napomáhá přenosu energie derivované ze sacharidů a tuků za
vzniku ATP.
12.3 Kdy je nejvhodnější suplementace kreatinem?
Bude se jednat především o krátkodobá zatížení, tj. např. sprint, kulturistika, box, ale také
hokej a fotbal. Účinky kreatinu na dlouhodobé výkony nebyly dostatečně prokázány,
a proto jsou názory na suplementaci kreatinem u vytrvalostních sportovců u odborné veřejnosti
značně rozdílné.
Studie, která byla provedena v roce 1992 a měla za úkol zjistit, zda-li je kreatin
ve formě suplementu dobře absorbován, zda-li trénink podporuje zvýšení jeho hladiny
ve svalech a jaká je optimální dávka. Vědci použili celkem 17 jedinců, mužů i žen, kterým byl
podáván kreatin monohydrát v různém množství a po různě dlouhou dobu. Výsledky ukázaly, že
suplementace 5 g kreatinu 4 - 6krát denně po dobu více jak dvou dní má výrazný vliv
na obsah kreatinu ve svalu a navíc, pokud byl daný sval zároveň procvičován, byl nárůst obsahu
ještě výraznější. Při této konkrétní studii totiž vědci nechali kontrolní skupinu jedinců
šlapat na stacionárním kole, ovšem pouze jednou nohou, a nárůst kreatinu v ní byl oproti noze,
která byla v klidu, až o 25% vyšší. Tento fakt pravděpodobně souvisí se zrychleným krevním
oběhem v procvičovaném svalu, který zlepšuje permeabilitu buněčných membrán,
a tím připravuje lepší podmínky pro absorpci suplementu. Zajímavou částí závěrů studií také
bylo, že největší nárůst byl zaznamenán u jedinců, kteří měli na počátku testu nejnižší
hladinu kreatinu.
Účinek kreatinu se liší od člověka k člověku. Pro první dva týdny se doporučuje užívat 20 - 30
g denně v rozdělených dávkách spolu s jídlem nebo bílkovino-sacharidovým nápojem. To je tzv.
úvodní fáze, která trvá většinou dva týdny, může se ale protáhnout i na čtyři. Pokud při
tréninku dochází ke kvalitnímu „napumpování“, úvodní fáze je u konce a kreatinové rezervy se
zcela zaplnily. Následná fáze se nazývá udržovací a užívá se u ní 5 - 10 g denně.
12.4 Formy kreatinu
Když se kreatin objevil na scéně poprvé, byl k dispozici jen v malém množství forem. Jakmile
výzkum objevil nějakou novou formu, výrobek brzy ležel na pultech většiny prodejen. To
svědčilo ve prospěch jeho účinnosti a současně působilo jako výzva dalšímu výzkumu, aby byl
vyvinut ještě lepší kreatin, který ještě lépe vyhovuje požadavkům zákazníků. Dnes už se nikdo
neptá, kdy a kolik kreatinu užívat, zato zůstává velkým otazníkem, jaký druh kreatinu je
nejlepší.
Kreatin monohydrát
Kreatin monohydrát je základní forma kreatinu. Většina studií testovala právě tuto formu,
takže dnes víme, že je bezpečná a účinná. Těší se zájmu jak ve fitnesscentrech, tak
v laboratořích bez ohledu na střevní křeče, krvácení a průjem, které byly často uváděny jako
vedlejší účinky, ale jen v samotných začátcích kreatinu. Tehdy byla jeho výroba v začátcích
a nikdo se nezajímal o tak podstatné věci, jako je velikost krystalů látky. Nyní se většina
kreatin monohydrátů rozmělňuje na zrna o průměru mikronů, takže gastrointestinální potíže se
objevují jen zřídka. Monohydrát je určitě nejpopulárnější formou na trhu, prodává se
ve formě prášku, tablet, kapslí a v dalších formách.
Kreatin citrát
Jeden z prvních kreatinových přípravků, které následovaly po zavedení kreatin monohydrátu, byl
složen z molekuly kreatinu navázané na molekulu kyseliny citrónové. Tato kyselina je přírodní
kyselinou, která je součástí tzv. Krebsova cyklu (řetězce dějů v lidském těle, při nichž
vzniká energie v aerobním procesu). Jedná se tedy o klíčovou substanci v energetickém
metabolismu. Citrát ve spojení s kreatinem může svalům poskytnout více energie, i když to
žádný výzkum zatím nepotvrdil.
Kreatinfosfát
Kreatinfosfát, jedna z nejstarších forem, představuje molekulu kreatinu navázanou
na kyselinu fosforečnou. V tomto složení se očekává 60% čistého kreatinu. Ve svalu se kreatin
stejně musí navázat na fosfátový anion, aby vytvořil kreatinfosfát, který je energeticky
účinný. Proto mnoho lidí věří, že užívání fosfokreatinu je účinnější než kreatin monohydrát.
Fosfátové prostředí též tlumí účinky únavové kyseliny mléčné (laktátu).
Kreatin malát
Kreatin malát představuje molekulu kreatinu navázanou na molekulu kyseliny jablečné. Podobně
jako citrónová, je i jablečná kyselina meziprodukt Krebsova cyklu, takže z této kombinace se
může vytvořit více ATP, než z jiné formy kreatinu.
Kreatin tartrát
Tartrát představuje molekulu kyseliny vinné navázané na kreatin. Obsah čistého kreatinu je asi
70%.
Kreatin hořečnatý
Tato patentovaná forma představuje hořečnatý komplex kreatinu ve formě tzv. chelátu, což je
minerální komplex, v němž je kreatin chráněn před rozkladem v žaludku, takže se pomaleji
vstřebává. Jeho výhodou je i chování v samotném svalu, protože hořčík stimuluje přeměnu
kreatinfosfátu na ATP.
Mikronizovaný kreatin
Jedná se o jemně práškovou formu kreatin monohydrátu. Velikost zrn je 20krát menší než běžné
částice kreatin monohydrátu, takže látka má větší povrch. To znamená, že se snadněji vstřebává
v roztocích.
Dehydrovaný kreatin
Když odstraníme z kreatinu vodu, dostaneme čistý kreatin. Poskyktuje asi o 6% více kreatinu
než monohydrát.
Kreatin HMB
Je to novinka mezi kreatiny, která představuje kreatin navázaný na molekulu HMB, který
podporuje svalovou regeneraci a růst. Vazba mezi oběma molekulami je právě to, co kreatin i
HMB chrání před degradací v žaludku a zvyšuje jejich rozpustnost a vstřebatelnost v těle.
Jakmile se látka dostane do krve, vazba se rozštěpí a kreatin s HMB putují odděleně
do nitra svalů.
Šumivý kreatin
I když technologie šumivých suplementů je známa už dost dlouho, šumivý kreatin patří mezi
novinky. Kreatin citrát nebo monohydrát se smíchá s bikarbonátem sodným a kyselinou
citrónovou. Přidáme-li k přípravku vodu, dojde k bouřlivé reakci mezi bikarbonátem a
kyselinou, která dává preparátu šumivý charakter, a při níž se kreatin uvolňuje z nosiče.
Tato technologie zabraňuje, aby se kreatin rozložil v žaludeční kyselině, a zlepšuje
vstřebávání kreatinu ve střevech. Navíc je velmi stálý i ve vodném prostředí.
Ethylester kreatinu
Je to další novinka, která má chemický název ethylhydrochlorid-ester kreatinu, jinak také
kreatin ethylester (CEE). Nárůst biologické dostupnosti kreatinu v této formě má řadu dalších,
zdravotně prospěšných efektů. Tento ester zvyšuje schopnost kreatinu prostupovat stěnami
buněčných membrán ve střevech a ve svalech. Teoreticky vzato, tato látka je vstřebatelnější a
přijatelnější pro svaly a buňky než jiné formy kreatinu. CEE umožňuje užívat menší množství
kreatinu a vynechat jednoduché sacharidy.
Kreatin methylester
Methylester kreatinu je kreatin s navázanou methylovou skupinou. Toto organické spojení brání
molekule kreatinu rozpadnout se dříve, než se stráví a zmetabolizuje, což vede k větší
absorpci kreatinu ve svalech. U produktů obsahujících methylovou skupinu se vystačí s menším
dávkováním než u kreatinu monohydrátu.
Příště budeme pokračovat Omega 3 mastnými kyselinami jako nespecifickou přípravou na onemocnění