Kolagen | 2 kg za 880 Kč
880 Kč
37,23 €
Cena s DPH
Cena včetně vybraných příchutí
Kolagen – hlavní stavební látka chrupavek, šlach, vazů a kůže
Kolagen ve výhodném větším balení 2 kg za cenu 880 Kč.
Kolagen zušlechtěný hydrolýzou (kolagenní peptidy) účinně vyživuje chrupavky, vaziva a šlachy. Ve výživě pro sportovce se úspěšně využívá k jejich regeneraci. Kolagen zpravidla bývá součástí přípravků pro kloubní výživu.
Počet porcí kolagenu: 153
Složení: hydrolyzovaný kolagen hovězí
Koncentrace bílkovin v kolagenu: 99 %, z toho kolagenních hovězích bílkovin (peptidů): 100 %
Hmotnost výrobku: 2 000 g
Datum minimální trvanlivosti výrobku je 12 měsíců od data výroby. Kolagen spotřebujte do 6 měsíců od otevření. Původ použitých surovin západní Evropa.
U všech surovin laboratorně sledujeme ukazatele čistoty a zdravotní nezávadnosti. Podívejte se na výsledky akreditovaných laboratoří a státních kontrol.
7krát hydrolyzovaný hovězí kolagen posiluje kosti a chrupavky
- kolagen v hydrolyzované podobě je mnohem účinnější než v přírodní (nativní) formě
- spolu s vitamínem C (doporučeno 250 mg) kolagen prokazatelně posiluje kosti a chrupavky
- kolagen podporuje využití vápníku a fosforu, je nutný k zabudování vápníku do kostí
- účinek kolagenu podpoříte kombinací s bioaktivním kalciem a magnéziem
- kolagen vitalizuje kůži a pokožku a je vhodný k jejímu hojení po úrazu
- po kolagenu se rychleji zotavují a rostou vlasy i nehty, mizí bílé skvrny na nehtech, které indikují jeho nedostatek
- kolagen se skvěle rozpouští a výborně vstřebává – je dobře stravitelný
Co je to kolagen a jak nám může pomoci? Kolagen prospívá kůži, kostem i svalům
Kůže a kolagen
Kůže ztrácí nejen elastin, ale i kolagen. Kolagen je stavební látkou chrupavek, šlach, vazů a kůže. Kolagen je nejčastěji spojován s kůží, zodpovídá za její pevnost. Ztráta kolagenu znamená ztrátu pevnosti kůže. Nedostatek kolagenu jde ruku v ruce s vráskami. A není divu, když na nás tlačí kilometry vzduchu atmosférickým tlakem 10 000 kg na m2. Je to bohužel běžné, že kůže věkem slábne, až o čtvrtinu.
Tip: Zkuste dát do vakuové dózy scvrkávající se jablko a odsajte vzduch. Uvidíte, že se jablku vrásky vyhladí, netlačí na ně vzduch. Proto naše kůže, denně pod tlakem, potřebuje být pevná. A kůži dodává pevnost právě kolagen.
Kosti a role kolagenu
Kosterní soustava je tvořena z velké části z kolagenu. Kosti se během života mění a vyvíjí. Dorůstají a zpevňují se tam, kde jsou namáhány. Naopak slábnou a ztrácí pevnost, když nejsou zatěžovány. Dostatek kvalitního kolagenu je nutný k růstu kostní tkáně a ve druhé fázi pro zabudování vápníku do kostí. Kost je tvořena především kolagenem, na který se teprve později vážou minerály. Kolagen udržuje pevnost kosti a pružnost chrupavky i vaziva, aby byly odolné vůči zátěži.
Podívejte se na krátký článek o důležitosti kolagenu a zdravého životního stylu pro správný vývoj kosterního základu.
Svaly a kolagen
Svaly jsou hojně tvořeny kolagenem. Přibližně 30 % všech bílkovin v lidském těle je právě kolagenních. Zejména vytrvalostní zátěží vznikají ve svalech a v jejich kolagenních pouzdrech mikrotrhlinky, které vnímáme jako únavu a bolest. Právě aminokyseliny obsažené v kolagenních bílkovinách přispívají k regeneraci a růstu svalů.
Rozdíl mezi nativním a hydrolyzovaným kolagenem
Nativní kolagen II. typu je takový, který nebyl vystaven kyselému prostředí trávicího traktu, vyšším teplotám při vaření nebo nebyl hydrolyzován enzymy. Nativní kolagen si nese svoji původní informaci o funkci - makromolekulární strukturu, je pro člověka hůře stravitelný/využitelný a má smysl jej užívat pouze tehdy, pokud trpíte autoimunitní poruchou způsobující vzácný druh artritidy. Z nativního kolagenu člověk efektivně nevytěží tolik jako z hydrolyzovaného kolagenu. Kolagenní hydrolyzát 4FITNESS poskytuje prokazatelnou kvalitu účinkující na většinu populace.
Želé pochoutky, medvídci i tlačenka obsahují nenativního kolagenu jen asi 6 %, což je velmi málo. Zbytek výrobku je voda a cukr.
Typy kolagenu
Z důvodu hydrolýzy je zbytečné a zároveň nemožné rozlišovat typy kolagenu I, II nebo III, ale již hovoříme správně o kolagenních peptidech, u kterých je to jedno.
Doporučené dávkování kolagenu
Denní doporučená dávka kolagenu je 13 g. Užívejte 2krát denně vrchovatou polévkovou lžíci (přibližně 8 g) kolagenu.
Nejlepší je rozpustit polévkovou lžíci kolagenu v 300 ml ochuceného nápoje. Takto chuť kolagenu nepostřehnete. I jen jedna polévková lžíce kolagenu denně může výrazně změnit způsob jakým žijete, jak vypadáte a jak se cítíte. Ideálně používejte kolagen 2x denně, ráno a večer.
Může se vám také hodit odměrka:
Aminokyselinový profil v % na 100 g čisté kolagenní bílkoviny najdete v kartě nutričních hodnot.
Vedlejší efekty kolagenu
Žádné vedlejší účinky kolagenu nebyly pozorovány.
Synonyma pro kolagen
Kolagen, želatina, collagen, rosol, huspenina, kolagenní peptidy, hydrolyzát kolagenu, hydrolyzovaný kolagen, nativní kolagen.
Nutriční hodnoty (na 100 g): | Nutriční hodnoty (na 13 g): | |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1700 kJ | 221 kJ |
Energetická hodnota | 404 kcal | 52,52 kcal |
Tuky | 0 g | 0 g |
z toho nasycené mast. kys. | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 0 g | 0 g |
z toho cukry | 0 g | 0 g |
Bílkoviny | 98 g | 12,74 g |
Vláknina | 0 g | 0 g |
Sůl | 0,5 g | 0,065 g |
Obsah aminokyselin v 100 g bílkovin: | Skutečný příjem z 13 g dávky výrobku: | |
---|---|---|
Alanin | 9 g | 1.147 g |
Arginin | 7.6 g | 0.968 g |
Asparagová kys. | 5.7 g | 0.726 g |
Cystein | 0 g | 0 g |
Glutamová kys. | 10.3 g | 1.312 g |
Glycin | 22.6 g | 2.879 g |
Histidin | 0.6 g | 0.076 g |
Hydroxyprolin | 11 g | 1.401 g |
Hydroxylysin | 0.5 g | 0.064 g |
Isoleucin | 1.3 g | 0.166 g |
Leucin | 2.9 g | 0.369 g |
Lysin | 4 g | 0.51 g |
Methionin | 0.8 g | 0.102 g |
Fenylalanin | 2.3 g | 0.293 g |
Prolin | 13.1 g | 1.669 g |
Serin | 3.1 g | 0.395 g |
Threonin | 1.8 g | 0.229 g |
Tryptofan | 0.6 g | 0.076 g |
Tyrosin | 0.4 g | 0.051 g |
Valin | 2.4 g | 0.306 g |