Fruktóza – ovocný cukr s vysokou sladivostí
Ovocný cukr v balení 2 kg za příznivou cenu 198 Kč.
Fruktóza je monosacharid neboli jednoduchý cukr, který má o třetinu vyšší sladivost než disacharid používaný v kuchyni zvaný cukr krystal. Pro sportovce je fruktóza lákavá tím, že má nízký glykemický index a jiný mechanismus vstřebávání než všechny ostatní sacharidy. Je proto často využívána jako alternativní zdroj energie při fyzické zátěži.
Počet porcí: 100
Složení: fruktóza krystalická
Hmotnost výrobku: 2 000 g
Datum minimální trvanlivosti výrobku je 12 měsíců od data výroby. Po otevření spotřebujte nejpozději do 7 měsíců. U všech surovin laboratorně sledujeme ukazatele čistoty a zdravotní nezávadnosti.
Jak sladit fruktózou? Je sladší a působí pomaleji
- fruktóza je jednoduchý ovocný cukr, který má sladivost o 30 % vyšší než cukr
- nachází ve zralém ovoci a ve včelím medu
- využívána jako vhodné sladidlo při Crohnově nemoci
- konzumace fruktózy vede k menšímu nárůstu hladiny glukózy v krvi ve srovnání s konzumací sacharózy nebo glukózy (hroznového cukru)
- fruktózou mohou doslazovat diabetici, protože nevyvolává inzulínovou reakci tak jako ostatní cukry
- jiný mechanismus vstřebávání umožňuje využívat monosacharid ovocného cukru ve sportu jako alternativní zdroj energie
- fruktóza má nízký glykemický index
- ve velkém množství je fruktóza projímavá
Podívejte se na další zajímavé informace v článku Sacharidy, rozdíly mezi nimi a jejich použití.
Čím se fruktóza odlišuje od jiných cukrů
Fruktóza není hroznový cukr (často se zaměňuje). Správně je fruktóza nazývána jako ovocný cukr, ale často tak lidově označujeme i dextrózu (glukózu) obsaženou v ovoci. Oproti dextróze (hroznovému cukru) je fruktóza levotočivá a sladší. Dalším podstatným rozdílem je, že fruktóza nepůsobí inzulinovou odezvu. Proto fruktóza okamžitě nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Játra fruktózu účinně přeměňují na glykogen. Proto je například banán tak oblíbený mezi sportovci.
V čem je fruktóza pro lidi prospěšná?
Pro sportovce, jestliže potřebuje navýšit energetický příjem, ale už by hrozilo předávkování pravotočivými cukry, je to další zásobník sacharidové energie.
Fruktóza se výborně hodí do zavařenin. Protože je o 1/3 sladší než cukr krystal, můžeme polovinu cukru vyřadit a účinně ho nahradit jen polovičním množstvím fruktózy.
Vzhledem k vyšší sladivosti stačí konzumovat fruktózy o 1/3 méně. Fruktóza tím přispívá ke snížení energetického příjmu, pokud je to žádoucí.
Protože fruktóza vede k menšímu nárůstu hladiny glukózy v krvi ve srovnání s konzumací běžného cukru, využívá se v dia výrobcích. Někteří diabetici tedy mají fruktózu ve vymezeném množství povolenou.
Doporučené využití ovocného cukru
Fruktóza je velmi vhodná v potréninkových a regeneračních přípravcích.
Jako doporučená denní dávka je obecně uváděno maximálně 30 g fruktózy. Pro představu: vrchovatá polévková lžíce je 20 g, 100 g banánu obsahuje průměrně 23 g fruktózy.
Fruktóza a cukrovka: Ano často se při lehčích formách cukrovky sladí právě fruktózou, a to z důvodu výše popsaného. Neprovokuje totiž vyplavení inzulínu.
Odbourávání fruktózy
Fruktóza se odbourává ve svalech a v játrech. K odbourávání fruktózy slouží specializované enzymy.
Je fruktóza nebezpečná? Nadbytek fruktózy:
Fruktóza a její nadužívání v nápojovém průmyslu představuje problém. Není to problém ani tak fruktózy, ale jakéhokoliv cukru v nápojích. A nápojáři ke smůle fruktózy používají právě ji. Fyzicky neaktivní lidé by fruktózu neměli konzumovat ve větší míře, neboť obsahuje stejnou energetickou nálož jako jiné cukry. Stejně tak je třeba dát pozor na konzumaci slazených limonád a průmyslově vyráběných cukrovinek. Přílišná konzumace fruktózy vede k obezitě.
Nadbytek fruktózy ve stravě může vést k civilizačním chorobám úzce spojeným s obezitou.
Krátkodobý nadbytek fruktózy vede pouze k průjmu, a tak se z těla vyloučí.
V ojedinělých případech pozor na intoleranci fruktózy. Pokud jí trpíte, víte o tom. Pokud máte podezření, nechejte se otestovat.
Nutriční hodnoty (na 100 g): | Nutriční hodnoty (na 20 g): | |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1670 kJ | 334 kJ |
Energetická hodnota | 398 kcal | 79,6 kcal |
Tuky | 0 g | 0 g |
z toho nasycené mast. kys. | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 99 g | 19,8 g |
z toho cukry | 99 g | 19,8 g |
Bílkoviny | 0 g | 0 g |
Vláknina | 0 g | 0 g |
Sůl | 0,013 g | 0,003 g |