Pravda o proteinu

Pravda o proteinu

je taková, že dlouhodobé pojídání přehnaného množství proteinu škodí. Platí pořekadlo, všeho s mírou. Přemíra konzumace proteinu se za několik let negativně projeví poškozením jater a ledvin. Protože přemíra proteinu působí určitou toxicitu v těle, jsou zde i signály, že nadměrná konzumace proteinu má souvislost s rakovinami různých typů. Kolují ale i nepodložené fámy. Například o kaseinu. Pro kasein platí, co je napsáno výše, jako pro ostatní proteiny. Kasein není rakovinotvorný protein. Byly jen překrouceny statisticky pozorované souvislosti. Kasein, případně kaseinát vápenatý je z nejvýživnějších proteinů, a proto skvěle vyživuje i nádorové buňky. Neznamená to, že by mohl za jejich vznik.

Rizika proteinů jsme si v kostce shrnuli.


Proteiny jsou na druhou stranu velmi důležité pro imunitu, správný vývoj, kostí, zubů a tak dále. Ve stravě jsou proteiny nenahraditelné. Pokud v denním pokrmu proteiny chybí, tělo bez proteinů několik hodin strádá. Přísun proteinu by měl být vyvážený a stálý - v každém hlavním jídle.


Jsou proteiny plnohodnotné a neplnohodnotné.


Neplnohodnotný je například konopný protein. Vezmeme-li proteiny jednodruhové, toto rozdělení jistě platí. Nemusí ale platit pro směs z neplnohodnotných proteinů. Je-li tato směs správně spočítána pro vyvážený obsah všech důležitých aminokyselin, získáme plnohodnotnou proteinovou směs.

Mezi plnohodnotné, jednodruhové počítáme snad všechny živočišné proteiny s výjimkou kolagenu. U rostlinných je naopak jen málo proteinů plnohodnotných. Proto se z rostlinných proteinů dělají směsi. Skvěle navržená směs není v ničem pozadu a živočišnému proteinu směle konkuruje.

 

Tím však kvalitativní hodnocení proteinů nekončí. Obvykle každý typ proteinu má nějaký unikátní účinek. Některé proteiny jako CFM syrovátkové proteiny obsahují růstové faktory, nebo proimunní bílkoviny.
Některé proteiny mají vliv na naše hormony. Syrovátkové proteiny například mají vliv na inzulín.

 

Víte jak kvalitní protein jíte?


Ideální protein bude velmi šetrně extrahovaný, bez působení solí, kyselin, zásady, extrémních teplot... Extrakce proteinu do max. 43° C, bez použití chemických rozpouštědel. Aby nedošlo k denaturaci proteinu a k jakékoliv jeho chemické změně.
Při splnění těchto podmínek, by z běžné stravy většina proteinů byla nepoživatelných, těžce stravitelných, nebo mikrobiálně rizikových. Například syrové maso, vejce apod.

Tady boduje sportovní výživa. Skvělý je například protein z hnědé, naklíčené rýže, syrovátkový CFM koncentrát proteinu, konopný protein.

 

Druhý protipól ve sportovce představují proteiny, které mají k přírodnosti kilometr daleko. Jsou jimi hydrolyzáty proteinů. Jsou to vlastně proteiny, kterým jsme "ublížili" maximálně. Pustili jsme na ně trávicí enzymy. Proč to tedy děláme? I to má své výhody. Proteiny tím některé výhody ztratily, jiné nové získaly. Například hydrolyzát proteinu kaseinu již není těžký. Máme obě výhody 1. nejvýživnější protein 2. skvělou využitelnost pro tělo, protože protein byl již strávený.


Alergie na proteiny.

Protein kaseinu či syrovátkový protein jsme rozbili pomocí enzymů a již nejsou pro alergiky hrozbou. Nedojde k imunitní reakci na protein. Už jsou "anonymní" peptidy.

 

Ajax loader