Nejlepší zdroj vlákniny – jaké to jsou
Vláknina je pro naše tělo nepostradatelná. Jedná se o směs nestravitelných a částečně stravitelných polysacharidů. Pro náš organismus má vláknina hned několik benefitů. A dokonce se ukazuje, že může pomoct i při hubnutí. Zařaďte do svého jídelníčku více vlákniny, uvidíte, že se vám to vyplatí.
Co je vláknina?
Jedná se o typ sacharidů, které naše tělo nedokáže strávit – a to je pro nás výhoda. Najdeme ji především v rostlinných potravinách, například v ovoci nebo celozrnných výrobcích. Význam vlákniny pro organismus je obrovský – je důležitá pro zdraví střev, pomáhá udržovat normální trávení, a dokonce může snížit hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko srdečních chorob nebo cukrovky. Jaké jsou všechny výhody vlákniny?
- Podporuje zdravá střeva
- Snižuje riziko některých chronických onemocnění (srdeční choroby, cukrovka, rakovina tlustého střeva a další)
- Pomáhá udržovat normální váhu
- Snižuje cholesterol v krvi
- Zlepšuje chuť k jídlu
Rozpustná a nerozpustná vláknina
Přírodní vláknina se rozděluje do několika druhů. Základní dělení je na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu.
- Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě, v žaludku a střevech vytváří hmotu podobnou gelu. Tato hmota napomáhá zpomalit trávení a zabránit pocitu hladu, tím může pomáhat při hubnutí.
- Nerozpustná vláknina zůstává při přechodu žaludkem a střevy v téměř nezměněné formě. Napomáhá například vyprazdňování nebo potenciálně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
Potraviny bohaté na vlákninu
Zdroje vlákniny najdeme všude, pokud budeme chtít. Není pravda, že vlákniny je v potravinách málo. Mnoho vlákniny je například v zelenině. Ovoce, zelenina a celozrnné produkty, stejně jako luštěniny nebo ořechy jsou stravou bohatou na vlákninu. Vždy bychom ale měli dbát na vyváženou stravu, kromě vlákniny potřebujeme i další živiny, jako jsou bílkoviny, sacharidy i tuky.
Tabulka potravin s vysokým obsahem vlákniny
Potravina |
Gramy vlákniny na porci |
Maliny |
8 gramů |
Fazole |
8 gramů |
Čočka |
6 gramů |
Cizrna |
6 gramů |
Hruška |
5,5 gramů |
Jablko |
4,4 gramy |
Vlašské ořechy |
4,3 gramu |
Zelené fazolky |
4 gramy |
Sója |
4 gramy |
Slunečnicová semínka |
4 gramy |
Ovesné vločky |
4 gramy |
Kešu |
4 gramy |
Hrách |
4 gramy |
Celozrnné cereálie |
4 gramy |
Lískové oříšky |
3,5 gramu |
Mandle |
3,4 gramu |
Brambory |
3,1 gramy |
Banán |
3,1 gramy |
Sezamová semínka |
3 gramy |
Dýňová semínka |
3 gramy |
Celozrnné těstoviny |
3 gramy |
Celozrnná rýže |
3 gramy |
Řepa |
2,4 gramy |
Papaja |
2,4 gramy |
Mrkev |
2,4 gramy |
Mango |
2,4 gramy |
Kukuřice |
2,4 gramy |
Dýně |
2,4 gramy |
Brokolice |
2,4 gramy |
Makadamové ořechy |
2,3 gramu |
Špenát |
2,2 gramy |
Pekanové ořechy |
2 gramy |
Kapusta |
2 gramy |
Jahody |
2 gramy |
Celozrnné pečivo |
2 gramy |
Chia semínka |
11 gramů |
Celer |
1,6 gramy |
Rajčata |
1,2 gramu |
Cuketa |
1,2 gramu |
Okurka |
1 gram |
Cibule |
0,6 gramu |
Česnek |
0,3 gramu |
Obsah vlákniny je orientační, protože se může například u ovoce a zeleniny, stejně jako u celozrnných produktů, lišit v závislosti na sklizni. Stejně tak u různých značek a výrobců potravin může být hodnota vlákniny v potravinách lehce rozdílná. Doporučujeme se proto vždy podívat na konkrétní nutriční informace na obalu potravin.
Recepty s vysokým obsahem vlákniny
Ovesná kaše s ovocem a ořechy
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 2 šálky vody
- 1/2 šálku ovoce (čerstvé, případně mražené)
- 1/4 šálku ořechů (mandle, vlašské ořechy nebo pekanové ořechy)
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1/2 lžičky skořice
Postup:
- V hrnci smíchejte ovesné vločky, vodu, med nebo javorový sirup a skořici.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni 5 až 10 minut, nebo dokud ovesné vločky nezměknou.
- Odstavte z ohně a přidejte ovoce a ořechy.
- Podávejte teplé nebo studené.
Salát s quinoa a kuřecím masem
Ingredience:
- 1 šálek quinoy
- 2 šálky vody
- 1/2 šálku kuřecího masa, uvařeného a nakrájeného na kostky
- 1/2 šálku zelené fazole, uvařené a scezené
- 1/4 šálku rajčat, nakrájených na kousky
- 1/4 šálku červené cibule, nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Postup:
- V hrnci smíchejte quinou, vodu a sůl. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni 15 až 20 minut, nebo dokud quinoa nezměkne.
- Sceďte vodu z quinoy a zchlaďte ji.
- V misce smíchejte quinou, kuřecí maso, zelenou fazole, rajčata, červenou cibuli, olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř.
- Promíchejte a podávejte.
Fazolová polévka
Ingredience:
- 1/2 šálku suchých fazolí
- 4 šálky vody
- 1/2 šálku cibule, nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku mrkev, nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku celer, nakrájený na kostičky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Postup:
- Fazole namočte přes noc do vody.
- Druhý den vodu slijte a fazole vraťte do hrnce.
- Přidejte vodu, cibuli, mrkev, celer, olivový olej, sůl a pepř.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni 1-2 hodiny, nebo dokud fazole nezměknou.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Podávejte.
Nejlepší zdroje vlákniny
Mezi nejlepší zdroj vlákniny patří některé potraviny, především ovoce a zelenina nebo celozrnné výrobky. Nicméně ani tak se svým relativně vysokým obsahem vlákniny nesplňují doporučenou denní dávku vlákniny, která je mezi 25–38 gramů.
Abyste přijmuli doporučenou dávku pouze z jídla, budete k tomu potřebovat speciálně sestavený jídelníček. Pozor si musíte dávat, abyste zároveň kvůli upřednostnění vlákniny příliš neomezili jiné živiny. Vhodnější je využít kvalitní doplňky stravy, které můžete koupit přímo na našem e-shopu.
- Psyllium vláknina – přírodní psyllium ze semen jitrocele indického (plantago ovata) má prokazatelný vliv na naše zažívání. Napomáhá správnému trávení a podporuje dokonce hubnutí. Jedná se o nízkoenergetickou, částečně rozpustnou vlákninu.
- Inulin nízkokalorická vláknina – přírodní vláknina s probiotickými účinky. Podporuje aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje stav našeho organismu. Současně ji můžete využít jako přírodní nízkokalorické sladidlo, které pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru.
Pokud hledáte ideální sladidlo místo cukru, doporučujeme vyzkoušet stévii – má přesně 0 kalorií, a přitom je až 300krát sladší než cukr.
Vláknina a trávení: jak přesně pomáhá?
Vláknina napomáhá udržovat pravidelnou stolici a předcházet zácpě, díky tomu má pozitivní vliv na trávení. Pomáhá zpracované potravě pohybovat se střevy a zároveň absorbovat vodu do střev, to změkčuje stolici. Mimo jiné živí prospěšné bakterie ve střevech – jejich mikroflóru.
Vláknina a hubnutí: opravdu pomůže zhubnout?
Ano, vláknina může skutečně pomáhat při hubnutí. Její velkou výhodou je v tomto ohledu fakt, že vás zasytí. Budete se po ní cítit plnější, a to může vést ke snížení příjmu kalorií. Zároveň díky udržení stabilní hladiny cukru v krvi nebudete mít takový hlad nebo chuť k jídlu – snížíte tím i chuť na sladké. Studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují vlákninu mají nižší procento tělesného tuku.
[ALT : Vláknina a hubnutí jdou skvěle dohromady. Vláknina vás nejen zasytí a nebudete mít tolik hlad.
Základem pro efektivní hubnutí je kalorický deficit, bez něj to nepůjde. Podívejte se, co je kalorický deficit a kolik kalorií spálíte za den díky metabolismu.
Vláknina jako prevence onemocnění
Vláknina a zdraví jsou vzájemně velmi propojeny. Vláknina je totiž důležitou součástí zdravé stravy a celkově našeho zdraví. Může být účinnou prevencí některých onemocnění, a to zejména těch spojených se stravováním, trávicím ústrojím nebo srdcem a cévami. Podívejte se, u jakých zdravotních obtíží může snižovat rizika.
- Srdeční choroby
- Cukrovka
- Rakovina tlustého střeva
- Zvýšený cholesterol
- Problémy s trávením
Doporučený denní příjem vlákniny: dospělí a děti
Doporučený příjem vlákniny se pohybuje od 25–38 gramů u dospělých. Naopak u dětí je doporučený příjem výrazně menší, a to v závislosti na jejich věku. Není však pravda, že by děti nemohli vlákninu užívat, právě naopak. Ukazuje se, že vláknina u dětí má stejné benefity jako u dospělých, je ovšem nutné přizpůsobit její denní příjem.
- 1–3 roky: 15 gramů vlákniny
- 4–8 let: 20 gramů vlákniny
- 9–13 let: 26 gramů vlákniny
- 14–18 let: 34 gramů vlákniny
- 19 let a více: 38 gramů vlákniny
Vlákninu rozhodně zařaďte do svého jídelníčku
Studie v minulosti potvrdily a stále potvrzují prokazatelné výhody vlákniny pro naše zdraví. Rozhoně doporučujeme zdravé stravování s vlákninou, protože tím podpoříte trávení a snížíte rizika různých, mnohdy závažných, onemocnění. Důležité je ale dbát na kvalitu vlákniny, aby byla přírodní a dobře skladována. Ideální jsou například doplňky stravy s vlákninou nebo vláknina ve formě psyllia, které je velmi účinné. Zařaďte vlákninu do svého jídelníčku ještě dnes a podpořte své zdravé stravování.