Nejlepší zdroj vlákniny – jaké to jsou

Vláknina je pro naše tělo nepostradatelná. Jedná se o směs nestravitelných a částečně stravitelných polysacharidů. Pro náš organismus má vláknina hned několik benefitů. A dokonce se ukazuje, že může pomoct i při hubnutí. Zařaďte do svého jídelníčku více vlákniny, uvidíte, že se vám to vyplatí. 

 Nejlepším zdrojem vlákniny jsou potraviny bohaté na vlákninu. 

Co je vláknina?

Jedná se o typ sacharidů, které naše tělo nedokáže strávit – a to je pro nás výhoda. Najdeme ji především v rostlinných potravinách, například v ovoci nebo celozrnných výrobcích. Význam vlákniny pro organismus je obrovský – je důležitá pro zdraví střev, pomáhá udržovat normální trávení, a dokonce může snížit hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko srdečních chorob nebo cukrovky. Jaké jsou všechny výhody vlákniny?

  • Podporuje zdravá střeva
  • Snižuje riziko některých chronických onemocnění (srdeční choroby, cukrovka, rakovina tlustého střeva a další)
  • Pomáhá udržovat normální váhu
  • Snižuje cholesterol v krvi
  • Zlepšuje chuť k jídlu

Rozpustná a nerozpustná vláknina 

Přírodní vláknina se rozděluje do několika druhů. Základní dělení je na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. 

  • Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě, v žaludku a střevech vytváří hmotu podobnou gelu. Tato hmota napomáhá zpomalit trávení a zabránit pocitu hladu, tím může pomáhat při hubnutí.
  • Nerozpustná vláknina zůstává při přechodu žaludkem a střevy v téměř nezměněné formě. Napomáhá například vyprazdňování nebo potenciálně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. 

Potraviny bohaté na vlákninu

Zdroje vlákniny najdeme všude, pokud budeme chtít. Není pravda, že vlákniny je v potravinách málo. Mnoho vlákniny je například v zelenině. Ovoce, zelenina a celozrnné produkty, stejně jako luštěniny nebo ořechy jsou stravou bohatou na vlákninu. Vždy bychom ale měli dbát na vyváženou stravu, kromě vlákniny potřebujeme i další živiny, jako jsou bílkoviny, sacharidy i tuky.

  Přírodní vláknina obsažená v potravinách má mnoho benefitů.  

Tabulka potravin s vysokým obsahem vlákniny

 

Potravina

Gramy vlákniny na porci

Maliny

8 gramů

Fazole

8 gramů

Čočka

6 gramů

Cizrna

6 gramů

Hruška

5,5 gramů

Jablko

4,4 gramy

Vlašské ořechy

4,3 gramu

Zelené fazolky

4 gramy

Sója

4 gramy

Slunečnicová semínka

4 gramy

Ovesné vločky

4 gramy

Kešu

4 gramy

Hrách

4 gramy

Celozrnné cereálie

4 gramy

Lískové oříšky

3,5 gramu

Mandle

3,4 gramu

Brambory

3,1 gramy

Banán

3,1 gramy

Sezamová semínka

3 gramy

Dýňová semínka

3 gramy

Celozrnné těstoviny

3 gramy

Celozrnná rýže

3 gramy

Řepa

2,4 gramy

Papaja

2,4 gramy

Mrkev

2,4 gramy

Mango

2,4 gramy

Kukuřice

2,4 gramy

Dýně

2,4 gramy

Brokolice

2,4 gramy

Makadamové ořechy

2,3 gramu

Špenát

2,2 gramy

Pekanové ořechy

2 gramy

Kapusta

2 gramy

Jahody

2 gramy

Celozrnné pečivo

2 gramy

Chia semínka

11 gramů

Celer

1,6 gramy

Rajčata

1,2 gramu

Cuketa

1,2 gramu

Okurka

1 gram

Cibule

0,6 gramu

Česnek

0,3 gramu

 

Obsah vlákniny je orientační, protože se může například u ovoce a zeleniny, stejně jako u celozrnných produktů, lišit v závislosti na sklizni. Stejně tak u různých značek a výrobců potravin může být hodnota vlákniny v potravinách lehce rozdílná. Doporučujeme se proto vždy podívat na konkrétní nutriční informace na obalu potravin. 

Recepty s vysokým obsahem vlákniny

Ovesná kaše s ovocem a ořechy

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 2 šálky vody
  • 1/2 šálku ovoce (čerstvé, případně mražené)
  • 1/4 šálku ořechů (mandle, vlašské ořechy nebo pekanové ořechy)
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1/2 lžičky skořice

Postup:

  1. V hrnci smíchejte ovesné vločky, vodu, med nebo javorový sirup a skořici.
  2. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni 5 až 10 minut, nebo dokud ovesné vločky nezměknou.
  3. Odstavte z ohně a přidejte ovoce a ořechy.
  4. Podávejte teplé nebo studené.

 

Ovesná kaše se zvýšeným obsahem vlákniny je skvělou snídaní. 

Salát s quinoa a kuřecím masem

Ingredience:

  • 1 šálek quinoy
  • 2 šálky vody
  • 1/2 šálku kuřecího masa, uvařeného a nakrájeného na kostky
  • 1/2 šálku zelené fazole, uvařené a scezené
  • 1/4 šálku rajčat, nakrájených na kousky
  • 1/4 šálku červené cibule, nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Postup:

  1. V hrnci smíchejte quinou, vodu a sůl. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni 15 až 20 minut, nebo dokud quinoa nezměkne.
  2. Sceďte vodu z quinoy a zchlaďte ji.
  3. V misce smíchejte quinou, kuřecí maso, zelenou fazole, rajčata, červenou cibuli, olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř.
  4. Promíchejte a podávejte.

Fazolová polévka

Ingredience:

  • 1/2 šálku suchých fazolí
  • 4 šálky vody
  • 1/2 šálku cibule, nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku mrkev, nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku celer, nakrájený na kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Postup:

  1. Fazole namočte přes noc do vody.
  2. Druhý den vodu slijte a fazole vraťte do hrnce.
  3. Přidejte vodu, cibuli, mrkev, celer, olivový olej, sůl a pepř.
  4. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni 1-2 hodiny, nebo dokud fazole nezměknou.
  5. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  6. Podávejte.

Nejlepší zdroje vlákniny

Mezi nejlepší zdroj vlákniny patří některé potraviny, především ovoce a zelenina nebo celozrnné výrobky. Nicméně ani tak se svým relativně vysokým obsahem vlákniny nesplňují doporučenou denní dávku vlákniny, která je mezi 25–38 gramů. 

Abyste přijmuli doporučenou dávku pouze z jídla, budete k tomu potřebovat speciálně sestavený jídelníček. Pozor si musíte dávat, abyste zároveň kvůli upřednostnění vlákniny příliš neomezili jiné živiny. Vhodnější je využít kvalitní doplňky stravy, které můžete koupit přímo na našem e-shopu.

  • Psyllium vláknina – přírodní psyllium ze semen jitrocele indického (plantago ovata) má prokazatelný vliv na naše zažívání. Napomáhá správnému trávení a podporuje dokonce hubnutí. Jedná se o nízkoenergetickou, částečně rozpustnou vlákninu.
  • Inulin nízkokalorická vláknina – přírodní vláknina s probiotickými účinky. Podporuje aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje stav našeho organismu. Současně ji můžete využít jako přírodní nízkokalorické sladidlo, které pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru.

Pokud hledáte ideální sladidlo místo cukru, doporučujeme vyzkoušet stévii – má přesně 0 kalorií, a přitom je až 300krát sladší než cukr.

 Psyllium je přírodní forma vlákniny, která prospívá našemu zažívání a snižuje riziko mnoha onemocnění. 

Vláknina a trávení: jak přesně pomáhá?

Vláknina napomáhá udržovat pravidelnou stolici a předcházet zácpě, díky tomu má pozitivní vliv na trávení. Pomáhá zpracované potravě pohybovat se střevy a zároveň absorbovat vodu do střev, to změkčuje stolici. Mimo jiné živí prospěšné bakterie ve střevech – jejich mikroflóru. 

Vláknina a hubnutí: opravdu pomůže zhubnout?

Ano, vláknina může skutečně pomáhat při hubnutí. Její velkou výhodou je v tomto ohledu fakt, že vás zasytí. Budete se po ní cítit plnější, a to může vést ke snížení příjmu kalorií. Zároveň díky udržení stabilní hladiny cukru v krvi nebudete mít takový hlad nebo chuť k jídlu – snížíte tím i chuť na sladké. Studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují vlákninu mají nižší procento tělesného tuku

 

[ALT : Vláknina a hubnutí jdou skvěle dohromady. Vláknina vás nejen zasytí a nebudete mít tolik hlad. 

 

 

Základem pro efektivní hubnutí je kalorický deficit, bez něj to nepůjde. Podívejte se, co je kalorický deficit a kolik kalorií spálíte za den díky metabolismu.

Vláknina jako prevence onemocnění

Vláknina a zdraví jsou vzájemně velmi propojeny. Vláknina je totiž důležitou součástí zdravé stravy a celkově našeho zdraví. Může být účinnou prevencí některých onemocnění, a to zejména těch spojených se stravováním, trávicím ústrojím nebo srdcem a cévami. Podívejte se, u jakých zdravotních obtíží může snižovat rizika.

  •     Srdeční choroby
  •     Cukrovka
  •     Rakovina tlustého střeva
  •     Zvýšený cholesterol
  •     Problémy s trávením

Doporučený denní příjem vlákniny: dospělí a děti

Doporučený příjem vlákniny se pohybuje od 25–38 gramů u dospělých. Naopak u dětí je doporučený příjem výrazně menší, a to v závislosti na jejich věku. Není však pravda, že by děti nemohli vlákninu užívat, právě naopak. Ukazuje se, že vláknina u dětí má stejné benefity jako u dospělých, je ovšem nutné přizpůsobit její denní příjem.

  •     1–3 roky: 15 gramů vlákniny
  •     4–8 let: 20 gramů vlákniny
  •     9–13 let: 26 gramů vlákniny
  •     14–18 let: 34 gramů vlákniny
  •     19 let a více: 38 gramů vlákniny

Vlákninu rozhodně zařaďte do svého jídelníčku

Studie v minulosti potvrdily a stále potvrzují prokazatelné výhody vlákniny pro naše zdraví. Rozhoně doporučujeme zdravé stravování s vlákninou, protože tím podpoříte trávení a snížíte rizika různých, mnohdy závažných, onemocnění. Důležité je ale dbát na kvalitu vlákniny, aby byla přírodní a dobře skladována. Ideální jsou například doplňky stravy s vlákninou nebo vláknina ve formě psyllia, které je velmi účinné. Zařaďte vlákninu do svého jídelníčku ještě dnes a podpořte své zdravé stravování.

Ajax loader