Stévie | čistá Stevia Reb A 95 + poplatek 60,-
250,3 Kč
9,90 €
Cena s DPH
Stévie – přírodní sladidlo s vysokou sladivostí
Stévie ve výhodném balení 1 kg za cenu 2 503 Kč.
Stévie je přírodní sladidlo, pojmenované podle rostliny stévie sladká, ze které se získává. Ve srovnání s cukrem je stévie téměř nekalorická, ale přitom mnohonásobně více sladí. Je proto vhodnou náhražkou cukru pro diabetiky a při redukčních dietách. Na rozdíl od cukru obsahuje 1 gram stévie přesně 0 kalorií.
Složení: steviol-glykosidy (extrakt ze stévie sladké), nebyl použit erythritol ani jiná plnidla
Koncentrace přírodního sladidla stévie: 95 % steviol-glykosidy REB kvality A
Hmotnost výrobku: libovolná
Stévii spotřebujte do 12 měsíců od otevření. U všech surovin laboratorně sledujeme ukazatele čistoty a zdravotní nezávadnosti.
Sladidlo stévie pomáhá při diabetes a redukční dietě
- konzumace potravin obsahujících stévii místo cukru omezuje nárůst hladiny glukózy v krvi – na rozdíl od potravin obsahujících cukr
- potraviny a nápoje obsahující stévii místo cukru přispívají k zachování mineralizace zubů, nezpůsobují jejich kazivost
- steviol-glykosidy v kvalitě REB A 95 jsou 300krát sladší než cukr – 1 gram tedy osladí tolik jako 300 g cukru
- uvedenými vlastnostmi je stévie vhodná pro diabetiky a při redukční dietě
Chcete se o stévii dozvědět víc? Vše podstatné jsme pro vás připravili v našem článku Stévie – přírodní sladidlo: k čemu je a použití.
Použití stévie
Jak už zaznělo, stévie se dnes používá jako přírodní sladidlo. Je oblíbená zejména pro své nulové kalorie. S oblibou ji využívají sportovci jako doplněk stravy a sladidlo, stejně jako lidé s nadváhou nebo obezitou, kteří se snaží zhubnout. Zároveň se stévie využívá v potravinářském průmyslu, ale i farmaceutickém, kosmetickém a zemědělském. Využití stévie je opravdu široké. Největší zastoupení má ale stále jako umělé sladidlo.
Jak sladit stévií
Stévie je skvělý doplněk stravy pro diabetiky, stejně jako pro sportovce a doporučujeme tímto sladidlem zcela nahradit běžný cukr. Můžete tak výrazně snížit kalorie v jídle, a přesto si dopřát třeba sladký proteinový dezert. Při slazení stévií ale myslete na to, že je až 300krát sladší, proto snižte dávku – sladidlo stévie se odměřuje v miligramech. Zároveň můžete narazit na různé formy stévie.
- Sušená stévie – jedná se o zpracované listy stévie, ze kterých se získalo pomocí extrakce pouze sladidlo. Je to nejrozšířenější a nejlepší forma použití, proto ji nabízíme i my na e-shopu.
· Tekutá stévie – sladidlo je ve formě tekutiny, používá se především na doslazování nápojů.
Uvolnění stévie jako sladidla má zajímavou historii
Steviol-glykosidy se nejčastěji získávají z listů rostliny stévie sladké. Stévie bylinka je původem z Paraguaye. Od druhé poloviny 20. století až do roku 1994 byla stévie zakázána jako potenciálně nebezpečná na základě chybně vedené studie. Neexistoval komerční zájem investovat do výzkumů stévie. Trh měli rozděleni producenti umělých sladidel se silnou lobby pozicí, a tak stévie musela počkat.
Roku 2006 se stévie dočkala dostatku kvalitně provedených studií. Až tehdy mohla Světová zdravotnická organizace stévii kvalifikovaně povolit nejen k léčebným účelům, ale i k volnému užívání. Povolení používat stévii přišlo v roce 2011. Unie má přísná měřítka a povolí jen maximálně ověřené produkty. I proto stanovuje maximální limity expozice člověka na ekvivalent steviolu ve výši 4 mg na kg živé váhy za den.
Jediným povoleným extraktem z rostliny stévie sladké je v Evropské unii steviol-glykosid. Rostlina k nám přišla z Jižní Ameriky. Bylinka stévie sladká je poměrně nenáročná na pěstování, můžete si ji pěstovat i sami v bytě. Ale výtěžek z celé rostliny toho moc neosladí. Navíc vše bude chutnat po rostlině. Proto je pro praktické využití nutná extrakce (z rostliny dostaneme jen to, co chceme).
Doporučené využití produktu Stévie
Evropská unie vyjadřuje přijatelný denní příjem (ADI) pro steviol‑glykosidy jako ekvivalenty steviolu a stanovuje jej ve výši 4 mg na 1 kg tělesné hmotnosti na den. Doporučená denní dávka je 0,05 g.
Může se vám také hodit odměrka:
Může se vám také hodit dóza:
Nutriční hodnoty (na 100 g): | Nutriční hodnoty (na 0.025 g): | |
---|---|---|
Energetická hodnota | 0 kJ | 0 kJ |
Energetická hodnota | 0 kcal | 0 kcal |
Tuky | 0 g | 0 g |
z toho nasycené mast. kys. | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 0 g | 0 g |
z toho cukry | 0 g | 0 g |
Bílkoviny | 0 g | 0 g |
Vláknina | 0 g | 0 g |
Sůl | 0 g | 0 g |