• Akce

Palatinosa sacharid Isomaltulóza | 1 kg za 149 Kč

doporučuje
99,3 tis.
zobrazení

149 5,73
Cena s DPH

 
 

Palatinosa (isomaltulóza) – moderní sacharid s vysokým energetickým potenciálem a nízkým glykemickým indexem

Palatinosa neboli isomaltulóza ve výhodném balení 1 kg za příznivou cenu 149 Kč.
Palatinosa (také palatinóza, palatinose) je obchodní název pro isomaltulózu. Tento sacharid se přirozeně se vyskytuje v medu a melase. Má nízký glykemický index a ve srovnání s běžnými sacharidy umožňuje získávat vyšší podíl energie z tuků. Isomaltulózu
ocení zejména atleti a vytrvalostní sportovci, ale i všichni, kteří dbají na vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Počet porcí: 20

Složení: palatinosa

Použitý výrobní proces: fermentace

Chuť: jemná, přirozeně sladká bez pachuti, sladivost 50 % oproti sacharóze

Hmotnost výrobku: 1 000 g

Datum minimální trvanlivosti výrobku je 12 měsíců od data výroby. Palatinosu spotřebujte do 10 měsíců od otevření. U všech surovin laboratorně sledujeme ukazatele čistoty a zdravotní nezávadnosti.

Palatinosa neboli isomaltulóza je zdravější cukr

Jedná se o zdravější cukr – disacharid, který se skládá stejně jako sacharóza z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Isomaltulóza je ta pravá volba, pokud sledujete inzulínovou resistenci a dbáte na příjem jídla s nízkým glykemickým indexem, ale zároveň potřebujete přijmout energii a zregenerovat. Isomaltulóza má glykemický index jen 32, což je na škále glykemického indexu velmi nízká hodnota. Až v trávicím ústrojí střeva se isomaltulóza plně využívá jako glukóza a fruktóza. 

Palatinosa není hygroskopická (netvoří hrudky) a je výborně rozpustná a stálá v roztoku. Proto je častou složkou instantních nápojů. Její gastrointestinální tolerance je stejná jako u sacharózy (i při vysokých dávkách), takže není vhodná pro osoby s již existující nesnášenlivostí fruktózy a pro osoby, které nemohou trávit sacharózu.

Pro koho je palatinosa neboli isomaltulóza vhodná?

  • palatinosa je vhodná pro všechny, kteří chtějí udržovat a optimalizovat fyzickou a psychickou výkonnost
  • pro osoby, které dbají na vyváženou stravu a zdravý životní styl
  • pro atlety a sportovce, kteří užívají sacharidy ve vytrvalostním tréninku
  • pro osoby při zvýšené fyzické nebo psychické zátěži
  • při diabetes a redukční výživě – konzumace potravin obsahujících palatinosu místo cukru omezuje nárůst hladiny glukózy v krvi (v porovnání s potravinami obsahujícími běžný cukr)
  • při prevenci kazivosti zubů – konzumace potravin a nápojů obsahujících palatinosu místo cukru přispívá k zachování mineralizace zubů

Podívejte se na zajímavou informaci o využití palatinosy s náhradním sladidlem sukralóza.

Jak je to se sladivostí isomaltulózy?

  • sladivost isomaltulózy je přibližně na úrovni hroznového cukru, tedy poloviční než sacharóza (cukr krystal)
  • kalorická hodnota isomaltulózy (palatinosy) je 1 700 kJ
  • nezvyšuje inzulínovou rezistenci (důležité pro vytrvalce, kteří si hlídají vysoký metabolismus tuků)
  • ke snížení inzulínové rezistence (tj. zvýšení citlivosti na inzulín) pomáhá půst od jednoduchých sacharidů s vysokým glykemickým indexem
  • isomaltulóza s GI 32 kontrolovaně uvolňuje energii a pomáhá předcházet návalům hladu
  • vstřebávání isomaltulózy je 4krát až 5krát delší oproti běžnému cukru (sacharóze) díky silnější vazbě glukózy a fruktózy
  • nerozkládá již v ústech a nepůsobí tak na vznik zubního kazu
  • palatinosa (isomaltulóza) je jediným vhodným sacharidem pro použití s L‑glutaminem

Využití isomaltulózy v souvislosti s intravenózním glukózovým tolerančním testem (ivGTT)

 

Jak se palatinosa (isomaltulóza) vyrábí?

Palatinosa neboli isomaltulóza se vyrábí enzymaticky ze sacharózy přes bakteriální fermentaci. Tento enzym produkují například mikroorganismy Protaminobacter rubrum a Leuconostoc mesenteroides. K průmyslové výrobě isomaltulózy se užívá především Protaminobacter rubrum. Enzymy způsobí změnu glykosidické vazby mezi glukózou a fruktózou z α- 1, 2 na α- 1, 6. Tato nová vazba je mnohem stabilnější, a proto se isomaltulóza v lidském těle tráví a vstřebává pomaleji. Enzymy ovlivňují také nutriční a technologické vlastnosti palatinosy. Poté probíhají čisticí procesy, včetně filtrace, krystalizace a praní. Následuje sušení a chlazení palatinosy. Výsledkem je bílý krystalický prášek.

Isomaltulóza se s GI 32 řadí do potravin s velmi nízkým glykemickým indexem. Díky změněné vazbě dochází k pomalejší, ale kompletní hydrolýze a vstřebávání. Poskytuje pozvolné, ale trvalé uvolňování energie. Isomaltulóza se vstřebává 4krát až 5krát pomaleji než sacharóza. Tímto způsobem zajišťuje zásoby glukózy jako paliva pro tělo a mozek v době, kdy už nepůsobí z potravy přijatá glukóza ani sacharóza.

Čím se palatinosa neboli isomaltulóza liší od jiných sacharidů?  

  • isomaltulóza je jediný sacharid s nízkým glykemickým indexem 32 s pozvolnou dodávkou energie ve formě glukózy; nízký GI umožňuje ve srovnání s běžnými sacharidy získávat vyšší podíl energie z tuků
  • podporuje lepší oxidaci tuků během fyzické aktivity (zvyšuje využití tuku a mastných kyselin jako zdroje energie, čímž zvyšuje výkonnost a vytrvalost)
  • nezpůsobuje náhlý a rychlý vzestup hladiny glukózy v krvi, a tedy i hladiny inzulínu, protože se glukóza dostává do krve pomalu;
  • dodává energii nepřetržitě ve formě glukózy po delší dobu – to je prospěšné pro svaly i mozek
  • nezvyšuje inzulínovou rezistenci (orgány jsou citlivé na inzulín)
  • dodává tělu potřebnou energii, zatímco její nízká glykemická odpověď a s tím spojené snížení uvolňování inzulínu má pozitivní vliv na látkovou výměnu
  • v kombinaci s jinými sacharidy nebo náhradními sladidly může způsobit zlepšení sladké chuti a textury finálního výrobku
  • stabilnější glykosidická vazba mezi jednotkou glukózy a fruktózy dělá z isomaltulózy sacharid, který je těžko zkvasitelný ústními mikroorganismy, takže nezpůsobuje následný pokles pH v ústech a tím vznik zubního kazu

Proč je nízký glykemický index palatinosy neboli isomaltulózy tak důležitý?

Pomalé vstřebávání, postupný vzestup a pokles krevní glukózy po požití potraviny s nízkým GI reguluje krevní glukózu u diabetiků. U zdravých lidí se vylučuje méně inzulínu. Pomalejší trávení oddaluje hlad a podporuje redukci váhy u osob trpících nadváhou.

Nižší hladina krevní glukózy během dne chrání srdce a cévy snížením oxidativního stresu spojeného s glykemickým vrcholem. Stabilní hladina krevní glukózy udržuje cévy pružné a snižuje tvoření tukových plátů, způsobujících kornatění tepen (aterosklerózu). Rovnovážná hladina krevní glukózy brání tvorbě trombů (krevních sraženin), které způsobují srdeční infarkt.

Co vše souvisí s glykemickým indexem

  • strava s nízkým GI zůstává déle v tenkém střevě a stimuluje receptory, které vysílají signál do mozku o probíhajícím trávení potravy
  • potraviny s vysokým GI způsobují náhlý vzestup a pokles hladiny krevního cukru
  • při vzestupu glukózy v krvi po jídle s vysokým GI se vylučují hormony kortizol a adrenalin, které podporují chuť k jídlu
  • potraviny s nízkým GI pro nízkou energetickou hustotu více zasytí než strava s vysokým GI
  • potraviny s nízkým GI způsobují menší vylučování inzulínu, hormonu, který nejen reguluje hladinu krevní glukózy, ale ovlivňuje způsob, jakým se kalorie spalují; při vysoké hladině inzulínu spaluje organismus více sacharidy než tuky 

Proč glykemický index podporuje sportovní výkon

Vzestup krevní glukózy stimuluje vylučování inzulínu a umožňuje využití zásob sacharidů v namáhaných svalech. Potraviny s nízkým GI jsou vhodné především před výkonem. Naopak potraviny s vysokým GI jsou vhodné především po výkonu nebo během výkonu.

Vysokosacharidová strava je nezbytná pro optimální sportovní výkon, neboť poskytuje největší zásoby svalového glykogenu. Konzumované sacharidy se ukládají v podobě glykogenu ve svalech a játrech. Malé množství sacharidů se nachází v krvi. Při intenzivní sportovní zátěži může tělo spalovat tuk, ale při namáhavější činnosti je tento zdroj energie příliš pomalý. Proto je vhodná konzumace potravin s nízkým GI jednu až dvě hodiny před výkonem, aby nám zajistily dostatečný a pravidelný přísun glukózy během výkonu.

Využití a dávkování sacharidu Palatinosa (isomaltulóza)

Kombinace nutričních, senzorických a technologických vlastností dělají z isomaltulózy jedinečný disacharid s velkým potenciálem pro využití v rámci zdravé výživy a aktivního životního stylu. Je ideální alternativou k sacharóze glukóze, maltodextrinu a dalším vysoce stravitelným sacharidům. Má také potřebné vlastnosti pro výrobu potravin, které podporují plnou duševní a fyzickou výkonnost.
Palatinosa (isomaltulóza) se používá na doplnění sacharidů, počítejte s poloviční sladivostí. Doporučená denní dávka je 100 g. Můžete ji rozdělit na tři nebo čtyři porce. Prášek nasypte do vody nebo nápoje a dobře promíchejte.

Vliv palatinosy neboli isomaltulózy a sacharózy na hladinu glukózy v krvi


Může se vám také hodit odměrka:


Může se vám také hodit dóza:

Nutriční hodnoty (na 100 g): Nutriční hodnoty (na 70 g):
Energetická hodnota 1615 kJ 1130,5 kJ
Energetická hodnota 380 kcal 266 kcal
Tuky 0 g 0 g
z toho nasycené mast. kys. 0 g 0 g
Sacharidy 95 g 66,5 g
z toho cukry 95 g 66,5 g
Bílkoviny 0 g 0 g
Vláknina 0 g 0 g
Sůl 0 g 0 g

Podobné produkty

Nebyl nalezen žádný produkt

Ajax loader