Proteinové tyčinky sami doma

Proteinové tyčinky zvládnete sami doma

Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, komplexních sacharidů i kvalitních tuků z ořechů.
Dále obsahují i velké množství zdraví prospěšné vlákniny.

Tyto tyčinky jsou vhodné nejen na svačinu, ale i jako drobnost pro mlsné jazýčky.

 

Ingredience:

-          200g 4fitness vločky cereal mix (100g rozmixované + 100 g celé)

-          300g ovesné vločky (100g rozmixované + 200g celé)

-          100g protein (já použila 50g neochuceného WPC 60% 4fitness a 50g neochuceného micelárního kaseinu 4fitness)

-          100g arašídy (zhruba z 80g jsem umixovala arašídové máslo, zbytek jsem nasekala)

-          50g slunečnicová semínka

-          50g mandle

-          30g dýňová semínka

-          cca 200-250 ml mléka

-          med/sladidlo

-         4fitness ochucovadla

-          poleva: 60g kvalitní 70% hořká čokoláda

 

TIP: můžeme použít různé druhy oříšků i semínek, např. lískové ořechy, vlašské ořechy, kokos, lněná semínka,… Také je možnost přimíchat skořici, kakao nebo karob. Fantazii se meze nekladou. A kdo má rád, může použít i sušené ovoce např. rozinky, meruňky, švestky, brusinky…

 

Postup výroby proteinové tyčinky:

-          Nejprve ve velké míse smícháme všechny suché ingredience.

-          Poté do mléka přidáme sladidlo/med (zhruba 3 lžíce) a 4fitness ochucovadla (podle toho jakou chcete příchuť (na celé těsto asi tak 8-10 tbl)

-          Mléko ohřejeme (pozor ať vám neuteče) a vlijeme do mísy k suchým přísadám

-          Začneme těsto pořádně propracovávat, nejprve lžící, potom rukou (upozorňuji, těsto se hodně lepí na ruce, ale nebojte se toho)

-          TIP: připravte si stranou ještě trochu rozmixovaných ovesných vloček, kdyby vám těsto moc lepilo, kdykoliv je můžete přidat, popř. si nechte vyndané i mléko, kdyby těsto bylo naopak moc suché

-          Zpracované těsto (mělo by mít tuhou konzistenci) dáme na pečící papír ((obr. č.3)) kterým ho přikryjeme i svrchu a válečkem rozválíme na placku ((obr. č. 4)), která bude rovnoměrně tlustá

-          Zabalenou placku dáme na chvilku ztuhnout do mrazáku a zatím si rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni ((obr. č. 5))

-          Placku rovnoměrně potřeme tenkou vrstvou čokolády a necháme ztuhnout

-          Nakonec placku nakrájíme na libovolně velké tyčinky/jiné tvary a balíme zvlášť např. do alobalu pro jednodušší skladování

-          Hotové tyčinky uschováme v lednici

 

TIP: hotové těsto můžeme tvarovat i rukama na tyčinky, nebo na kuličky, které mohou posloužit jako skvělé nepečené cukroví na vánoce i jako drobný zákusek ke kávě.

 

Nutriční hodnoty proteinové tyčinky

Samozřejmě bude záležet na tom, kolikaprocentní protein použijete a také kolik medu a ořechů dáte... :) Ale na výše uvedený recept to orientačně vychází takto:

Celková váha cca 1100g (cca 11ks 100g tyčinek) … 205g bílkovin … 380g sacharidů … 170g tuků

Tzn. na 100g (na 1 tyčinku) … 19g bílkovin … 35g sacharidů … 16 g tuků

Ajax loader