Stévie | čistá Stevia Reb A 95 + poplatek 60,-

257 Kč
10,86 €
Cena s DPH
Cena včetně vybraných příchutí
Stévie – přírodní sladidlo s vysokou sladivostí
Stévie ve výhodném balení 1 kg za cenu 2 570 Kč.
Stévie je přírodní sladidlo, pojmenované podle rostliny stévie sladká, ze které se získává. Ve srovnání s cukrem je stévie téměř nekalorická, ale přitom mnohonásobně více sladí. Je proto vhodnou náhražkou cukru pro diabetiky a při redukčních dietách.
Složení: steviol-glykosidy (extrakt ze stévie sladké), nebyl použit erythritol ani jiná plnidla
Koncentrace přírodního sladidla stévie: 95 % steviol-glykosidy REB kvality A
Hmotnost výrobku: libovolná
Stévii spotřebujte do 12 měsíců od otevření. U všech surovin laboratorně sledujeme ukazatele čistoty a zdravotní nezávadnosti.
Stévie pomáhá při diabetes a redukční dietě
- konzumace potravin obsahujících stévii místo cukru omezuje nárůst hladiny glukózy v krvi – na rozdíl od potravin obsahujících cukr
- potraviny a nápoje obsahující stévii místo cukru přispívají k zachování mineralizace zubů, nezpůsobují jejich kazivost
- steviol-glykosidy v kvalitě REB A 95 jsou 300krát sladší než cukr – 1 gram tedy osladí tolik jako 300 g cukru
- uvedenými vlastnostmi je vhodná pro diabetiky a při redukční dietě
Uvolnění stévie jako sladidla má zajímavou historii
Steviol-glykosidy se nejčastěji získávají z listů rostliny stévie sladké. Jde o trvalku původem z Paraguaye. Od druhé poloviny 20. století až do roku 1994 byla stévie zakázána jako potenciálně nebezpečná na základě chybně vedené studie. Neexistoval komerční zájem investovat do výzkumů stévie. Trh měli rozděleni producenti umělých sladidel se silnou lobby pozicí, a tak stévie musela počkat.
Roku 2006 se stévie dočkala dostatku kvalitně provedených studií. Až tehdy mohla Světová zdravotnická organizace stévii kvalifikovaně povolit nejen k léčebným účelům, ale i k volnému užívání. Povolení používat stévii přišlo v roce 2011. Unie má přísná měřítka a povolí jen maximálně ověřené produkty. I proto stanovuje maximální limity expozice člověka na ekvivalent steviolu ve výši 4 mg na kg živé váhy za den.
Jediným povoleným extraktem z rostliny stévie sladké je v Evropské unii steviol-glykosid. Rostlina k nám přišla z Jižní Ameriky. Stévie sladká je poměrně nenáročná na pěstování, můžete si ji pěstovat i sami. Ale výtěžek z celé rostliny toho moc neosladí. Navíc vše bude chutnat po rostlině. Proto je pro praktické využití nutná extrakce (z rostliny dostaneme jen to, co chceme).
Doporučené využití produktu Stévie
Evropská unie vyjadřuje přijatelný denní příjem (ADI) pro steviol‑glykosidy jako ekvivalenty steviolu a stanovuje jej ve výši 4 mg na 1 kg tělesné hmotnosti na den. Doporučená denní dávka je 0,05 g.
Může se vám také hodit odměrka:
Může se vám také hodit dóza:
Nutriční hodnoty (na 100 g): | Nutriční hodnoty (na 0.025 g): | |
---|---|---|
Energetická hodnota | 0 kJ | 0 kJ |
Energetická hodnota | 0 kcal | 0 kcal |
Tuky | 0 g | 0 g |
z toho nasycené mast. kys. | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 0 g | 0 g |
z toho cukry | 0 g | 0 g |
Bílkoviny | 0 g | 0 g |
Vláknina | 0 g | 0 g |
Sůl | 0 g | 0 g |