Ajax loader

Omyly ve stravování - nevyhovující potraviny

Tento článek se netýká podřadných potravin, kterým se většina z nás snaží obloukem vyhnout. Věnuje se však potravinám, které se tváří seriózně a platíme za ně seriózní sumy. Vše je o snaze firem vydělat peníze..

 

Že jsou mnohé potraviny ošizené a tudíž ve výsledku dražší (poměr ceny a kvality) ví už poměrně široká veřejnost z publicistických článků, které se čas od času objevují. Já na tomto místě poradím jak se nenechat ošidit. Vysvětlím techniky šizení a na co si dávat pozor.

Technika 1)

V prvé řadě je do potravin úmyslně přidávána voda. Čím více vody, tím větší zisk pro výrobce, protože voda je levná a Vy za ni platíte v domnění, že se jedná o maso, salám, šunku, „tvrdý“ sýr, pomazánku, tavený sýr, tvaroh, jogurt atd. Jedná se o nejoblíbenější podvod-nepodvod na zákazníka. Podvod-nepodvod je to proto, že se zde sází na nepozornost/pohodlnost zákazníka (a také na jeho neodbornost při vyhledávání specifických vlastností produktu). Vodu lze zapracovávat do technologicky zpracovaných výrobků všeho druhu, ale i vstřikovat injektory do libového masa.

 

cituji: "Nastřikovací přípravek - použití při výrobě vařené šunky, sušené šunky, uzeného masa a libového masa, zvyšuje výtěžnost (vázání vody) podle množství nástřiku, o 15 %, o 22 %, o 27 %, o 38 %, o 50 %, snadná aplikace injektorů pro lepší zapracování láku do masa a následné masírování, hotové šunky získávají jedinečnou chuť a vůni, ztráty vařením jsou minimální nebo nulové."

 

Přítomnost nadměrného množství vody je však nutné maskovat příslušnými chemikáliemi. Tyto vracejí ošizenému výrobku původní chuť a zabraňují vytékání vody z výrobku ven. Netroufnu si odhadnout co tyto látky, zadržující vodu ve výrobku, způsobují v člověku pakliže je konzumuje pravidelně ve větší míře. Při pohledu na průměrný nákupní košík odhaduji, že se tyto látky vyskytují v 50-60% výrobků, které jíme.

 

Údaj o množství vody najdete pod zakukleným názvem „Obsah sušiny ve výrobku“ Tento údaj říká, kolik výrobku zůstane po úplném vysušení. Je-li obsah sušiny 20%, tak zbývajících 80% výrobku je voda (ať už přirozeně se vyskytující nebo přidaná). Rozdíl v poměru sušiny k celkové hmotnosti výrobku je dobře patrný např. u tvarohů - vaničkové 16% až 20% sušiny, tvarohy v papíru 20% až 26% a tvrdé tvarohy do 30%. Také jogurty se pohybují v rozpětí od 5% do 17% sušiny, přitom se jejich konzistence tak dramaticky jako u tvarohu nemění. Je to dáno použitými zahušťovadly, kterých je celá řada. Sýry se pohybují od 40% (ty nejlevnější ARO) až 60% nejdražší speciály. Pravdou je, že dnes už prakticky nekoupíte tvrdý sýr nad 52%, z tohoto důvodu se tyto sýry také nazývají „Polotvrdé sýry“ a ne sýry tvrdé (naleznete pakliže si přečtete text pod slovem Eidam 30%). Údaj o sušině ale nezaměňujte s údajem o „Množství tuku v sušině“. Například Eidam 30% znamená 30% tuku v sušině. Má-li tedy sýr 52% sušiny, tak přibližně 1/3 (oněch 30%) této sušiny je tuk.

Technika 2)

Další kapitolou jsou masné výrobky. Tyto je možné nastavovat vodou (jak již bylo dříve napsáno), ale k tomu mohou být navíc vyráběny ze surovin odpadní kvality nebo znehodnocených v důsledku špatného skladování. Rozdíl v chuti není patrný právě díky rafinovaným chemickým ochucovadlům, která sama o sobě jsou lahodná i bez přítomnosti masa. Kdybyste jimi ochutili piliny, nepoznali byste, že jíte něco jiného než třeba lahodnou šunku (samozřejmě konzistence a textura by nebyla autentická).

 

cituji: "Kutrovací přípravek - vytváří dobrou a stabilní emulzi, dodává přirozenou barvu, umožňuje zpracovat i méně kvalitní surovinu (např. strojně oddělené maso), dodá jemnou a příjemnou chuť, dodá křupavou konzistenci, dobrý pocit v ústech bez následné chuti po fosfátech nebo sóji."

 

Typickým příkladem prodeje prošlého masa a masa horší kvality jsou balíčky s naloženým, marinovaným či jinak ochuceným masem, mleté maso, které je již ochuceno a podobně. Reprezentantem masného výrobku, který neobsahuje de facto žádné maso jsou opékáčky, grilovací párečky a podobné lahůdky. Dříve velmi kvalitní výrobek (špekáček) nyní z největší části tvoří jen rostlinná sójová bílkovina spolu s chrupavkami a kůžemi najemno zpracovanými. Důležité je pouze dokonalé rozmělnění čehokoliv, co má do výrobku přijít a technické zpracování výsledné kašovité hmoty. Protože kašovitá hmota z čehokoliv nepřipomíná vzhledově ani chuťově maso, je nutné tyto vlastnosti výrobku pomocí potravinářské chemie opět vrátit. Struktura, jemnost, kyprost, chuť – to vše není dílem použitého masa (protože výrobek stejně maso neobsahuje), nýbrž zvláštních přípravků. Obsah skutečného masa bývá 5% a na jeho původ se raději neptejte. Tip: Jak zjistit, čeho je ve výrobku více a čeho méně? Podle české legislativy musí být ve „Složení“ uvedeny všechny složky od nejzastoupenější složky na prvním místě až po tu nejméně zastoupenou.

Technika 3)

Sypké výrobky (instantní nápoje, granko) a cukrářské, sladké výrobky jsou s oblibou nastavovány cukrem, jelikož cukr je levný. Tedy levný v porovnání s cenou např. kakaa nebo jiných ingrediencí. A jak poznáme kolik je ve výrobku cukru? Stejně jako u masných a jiných výrobků podle české legislativy musí být ve „Složení“ uvedeny všechny složky od největší na prvním místě po nejmenší na místě posledním. Uvažujete-li tedy o koupi kakaa a na prvním místě ve složení je napsán cukr, až poté následuje kakao, můžete si být jisti, že tento výrobek příliš kakaa neobsahuje a kupovali byste vlastně z větší části cukr. S použitím této techniky souvisí i problém obezity populace.

Technika 4)

Podobnými způsoby se do výrobků váží rostlinné (levnější) tuky. Tyto navíc zlepšují chuť výrobku (protože tuky lépe chutnají). Opět problém obezity.

Technika 5)

Další skvělou technikou jak udržet ve výrobku množství vody, je zamrazit ho. Proto veškeré mražené výrobky jsou kandidáty č.1 na obsah nadbytečné vody (rybí filety předtím a potom na pánvi :)?) Naštěstí nemusejí obsahovat látky zachycující vodu ve výrobku, jsou proto alespoň menším zlem.

Technika 6)

A mezi mražené výrobky, kde se využívá jistých triků, bych zařadil také nanuky. U nich je podstatné, že se výrobek neuvádí hmotností v gramech, nýbrž v mililitrech obsahu. To vede ke snaze co nejvíce hmotu našlehat do objemu. Kupujete tedy vlastně vzduch uvnitř nanuku.

 

Možná se ptáte, proč je vůbec důležité něco takového vědět, když jde o velice rozšířené techniky a poctivý výrobek prakticky až na výjimky nikde nekoupíte? Nabízím odpověď. Například proto, že snažíte-li se sportovat a udržet si příjem jistých živin ve stanovené výši, voda Vám je nezajistí. Je tedy třeba počítat s tím, že musíte konzumovat úměrně větší porce (například kuřecího křehčeného masa, které obsahuje nástřik 20%). Důležité je i uvědomit si, že opékáček nezajistí správný přísun živin pro organismus, natož pro sportující organismus. Tímto článkem rozhodně nechci vyvolávat paniku, jen bych chtěl, aby si každý sáhl do svědomí a podle svých možností se pokusil přehodnotit vlastní jídelníček a stravovací návyky.

 

V příštím článku bych se chtěl věnovat redukci tělesného tuku pomocí rozličných pohybových technik a stravovacích postupů (a možná i trochy těch podpůrných prostředků:)

 

F.Degl 1.05.2006

 

www.4fitness.cz

Informace, objednávky

Jsme tu pro Vás
Po - Pá 10 - 17h
Feel free to contact us
in English

e-mail: obchod@4fitness.cz
kontakty / mapa


tel.: +420 770 110 650

Prodejna Brno
tel.: +420 778 745 948

Akce / novinky

Všechny novinky

Volíme protein a kreatin
  • Protein a kloubní výživa,
    kreatin byl dnes převzat. Vaše proteiny jsou nejlepší. Vláknina na hubnutí je maximální spokojenost.
    Kolagen míchám s kreatinem a budu se těšit na příští objednávku.

  • Vaše vláknina na hubnutí přišla. Kolagen se hezky rozpouští. Přeji do Nového roku pevné zdraví.

  • Protein a kloubní výživa,
    chci poděkovat za vynikající Tyčinky a výrobky skvělé kvality. Máte dobré ceny.

  • Jen potvrzuji, že kreatin dorazil, i vláknina na hubnutí. Kvalitní proteiny jsou v dnešní době docela vzácné.
    Děkuji za transakci. V nejbližší době budu objednávat další zboží s kreatinem.

  • Protein a kloubní výživa pane bakaláři určitě můžete uvést na Vašich int. stránkách.

  • Z vlastní zkušenosti chválím ceny i kolagen. Vždy blesková dodávka s kreatinem.

  • Jen samé jedničky tomuto kreatinu, už jsem tu kreatin nakupoval několikrát a vždy spokojen.....Dobrý i kolagen.

  • Zboží dnes dodáno, kloubní výživa a proteiny.
    Velmi dobrý kolagen. Hodnotím vstřícnost a rychlost omega 3.
    Ještě jednou chválím kolagen a do budoucna si přeji tyčinky s kloubní výživou.

  • Protein i kloubní výživa přijetí Tyčinky potvrzuji. Vaše proteiny na hubnutí jsou vláknina a kolagen?
    Velice si cením Vašeho profesionálního přístupu k omega 3 zpracování. Ještě jednou velice kolagen.

  • Protein a kloubní výživa,
    kreatin se rozpouští skvěle, i vláknina na hubnutí dorazila.
    Blahopřeji ke krásným novým a praktickým obalům!

  • Protein dnes obdržel objednávku kloubní výživa. Vaše proteiny jsou suprové a hlavně fungují a ještě ta doprava-balada. Už jsem váš stálý zákazník.

  • Protein a kloubní výživa, chci Tyčinky a moc poděkovat za omega 3 a bezproblémové omega 3. Včera v poledne jsem objednala a dnes ráno už obdržela kreatin...neuvěřitelné a super..... ještě jednou moooc. kolagen.

  • Kloubní výživa,
    protein tyčinky moc chutná. I kolagen. Tak bleskurychlé dodání omega 3 jsem opravdu nečekala a jsem velmi příjemně překvapena. Určitě se s důvěrou obrátím!

  • Přeji úspěšná kloubní výživa a jen tak spokojené zákazníky jako jsem já, s kreatinem.

  • Protein a kloubní výživa,
    zásilku už mám doma,kolagen je za omega 3. Dodané zboží, proteiny jsou super, příště až budu objednávat, tak jedině u Vás.
    Ještě jednou kolagen.

  • Protein a kloubní výživa, jen chci poděkovat za to, ze vaše proteiny jsou a doufám že i dlouho budou skvělé. Ty ceny jsou opravdu příjemné,budu nakupovat už jen u vás. S kreatinem.

  • Protein večer,
    kreatin mi dnes dorazil. Moc díky za bezvadné zboží, kolagen a rychlost. Tyčinky určitě ráda vyzkouším. Tyčinky proteinové.

  • Protein a kloubní výživa,
    včera mi byla doručena má vláknina na hubnutí.
    Zároveň tyčinky a kolagen. Tímto děkuji za omega 3 a bezproblémové omega 3.
    S kreatinem a přáním hezkého dne

  • Protein a kloubní výživa,
    je kolagen jak má být. Vše bylo dobře zabaleno i vláknina na hubnutí.
    Se všemi objednanými proteiny jsem spokojen po všech stránkách. Těším se na nový kolagen a přeji celému Vašemu týmu tyčinky a kloubní výživu, jen tak dále.
    S kreatinem.

  • Tyčinky a kloubní výživa,
    kolagen obsahuje tyčinky za omega 3.Dokonce mně omega 3 mé objednávky přivezli až domů, což se mně u ,,České pošty,, stane
    z deseti zásilek sotva 2x..Kolagen.

  • Krásný protein a kloubní výživa,
    Ráda bych kolagen a vyjádřila své tyčinky za servis, s jakým se u Vás tyčinky a za skvělé ceny prodávají!
    Mnou nově objevená tyčinka Tvrďák je přesně podle mého gusta a protein WPC60 má dokonalou mléčnou chuť!

  • Protein a kloubní výživa,
    už mám zboží doma.
    Kolagen moc příjemně funguje. Díky za změnu omega 3 dodání, jste super.
    100% budu v budoucnu nakupovat u Vás!
    S kreatinem.

  • Mnohokrát děkujeme za omega 3 z naší objednávky. Také děkujeme za milý Omega 3 dárek. 4 cereal mix, moc mi chutnají, zdá se že se stanou mým oblíbeným produktem.
    Těšíme se na další tyčinky.

  • Protein a kloubní výživa, včera jsem objednal a dnes obdržel objednaný kolagen. Vláknina na hubnutí doručena ok. Ještě doručení tyčinky kolagen a je to. Stejně tak kolagen za omega a zodpovězení telefonických dotazů omega 3. Získali jste dalšího spokojeného zákazníka.


Všechny názory


Fakturační údaje

Fakturační údaje:
4FITNESS s.r.o.
Příkop 843/4
BRNO-STŘED, ZÁBRDOVICE
602 00 BRNO 2

IČ: 04213815
DIČ: CZ04213815



Bankovní spojení:
Pro Českou republiku
FIO: 2900820724/2010
Pro Slovensko
IBAN CZ3720100000002901024789 SWIFT FIOBCZPPXXX

Výdejní místo

4fitness.cz
Pionýrská 3, Brno
602 00
mapa

Kontakty

tel.: (+420) 770 110 650
e-mail: obchod@4fitness.cz
Provozní doba internetového obchodu:
Po - Pá 09-18h

Design 2011 www.matlocha.cz
Partneři 4FITNESS.cz: