Inulin nízkokalorická vláknina | 1 kg za 199 Kč
199 Kč
7,90 €
Cena s DPH
Co je to inulin – účinná prebiotická a dietní vláknina
Inulin ve výhodném balení 1 kg za cenu 199 Kč.
Inulin je čistě přírodní, rostlinný zdroj vlákniny s prebiotickými účinky. To znamená, že podporuje aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak zdravotní stav organismu. Současně slouží jako nízkokalorické sladidlo a pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru.
Počet dávek v balení: 200
Denní doporučená dávka: 12 g (vrchovatá polévková lžíce = 14 g)
Složení: inulin z kořene čekanky; obsah sušiny 99 %, z toho: inulin 90 % (průměrná délka řetězce 8–13 monomerů), sacharóza 3,4 %, fruktóza 2,2 %, glukóza 0,6 %
Hmotnost výrobku: 1 000 g
Datum minimální trvanlivosti výrobku je 12 měsíců od data výroby. Inulin spotřebujte nejpozději do 10 měsíců od otevření. Původ použitých surovin státy EU. U všech surovin laboratorně sledujeme ukazatele čistoty a zdravotní nezávadnosti.
Ochutnej svobodu příchutí
Snadné, rychlé a bez cukru
Ideální když chceš perfektní chuť bez složité přípravy a rád/a střídáš příchutě. Kombinuj třeba banán s vanilkou, s čoko nebo kokosem. Otevři kapsli a přidej svůj oblíbený nádech do kloubáku, do proteinu, jogurtu nebo pudinku.
Účinky inulinu - podporuje přirozené zažívání
- pravý inulin z čekanky je prebiotikum - má prebiotické účinky
- pomáhá udržovat stálý krevní cukr – konzumace inulinu místo cukru omezuje nárůst krevního cukru
- podporuje normální funkci střev
- přispívá k pravidelnosti stolice
- inulin má vysoký obsah vlákniny bez tuku s malým obsahem sacharidů
- nízkokalorický inulin je vhodný pro boj s obezitou
- má mírný sytící účinek, proto je výborný doplněk dietního jídelníčku
- bez přídavku cukrů – obsahuje jen přirozeně se vyskytující cukry
- výborně se rozpouští díky aglomerovaným částicím
Inulin je čistě přírodní, rostlinný produkt
Konzumace inulinu zvyšuje vstřebatelnost kalcia, ale má i prebiotické účinky, to znamená, že pomáhá obnovovat střevní mikroflóru. Pro člověka jsou oligosacharidy inulinu složité a nestravitelné, avšak pro střevní mikroflóru představují životně důležitý zdroj energie. Inulinové oligosacharidy jsou palivem střevní mikroflóry, díky tomu inulin utváří příznivé střevní prostředí.
Jako plně rozpustná vláknina rostlinného původu hraje inulin svoji roli také v nízkokalorické dietě a ve stravě diabetiků. Pomáhá vyrovnat a udržovat stálý krevní cukr. Snažíte-li se omezit příjem cukrů (redukční dieta, diabetes), můžete částečně sladit inulinem a částečně náhradními sladidly. Pokud naopak trpíte podvýživou, trávicími problémy a snažíte se přibrat, doporučujeme na podporu střevního prostředí a lepšího trávení dvakrát denně užívat inulin, maltodextrin a dextrózu v poměru 1 : 1 : 1, nejlépe rozmíchané v jogurtu. O vlivech inulinu na diabetes není možné uvádět další informace, neboť inulin není lékem.
Inulin vs psyllium
Inulin se nechází a je získáván z kořene čekanky na rozdíl od psyllia, které je sbíráno jako osemení jitrocele indického.
V čem je víc vlákniny? To není až tak důležité, protože v obou je vlákniny podobně. Rozdíl mezi vlákninami inulinu a psyllia spočívá v jejich fyzikálně-mechanickém chování při styku s vodou. Zatímco inulin se ve vodě rozpustí a téměř není poznat co pijeme, psyllium s vodou reaguje zvětšením svého objemu, tedy bobtnáním a výsledná hmota je dosti kluzká.
Doporučené používání a dávkování inulinu
V potravinářství se inulin používá jako nízkokalorická náhražka cukru a tuku v krémových výrobcích nebo mouky v zákuscích. Výhodami inulinu jsou nízký obsah kalorií (pouze 25 % kalorií řepného cukru), mírná sladivost, pozitivní vliv na trávení a zažívání, pocit sytosti při požití i příjemná chuť.
Inulin má význam i jako ochranný faktor před znečišťujícími vlivy. Za přítomnosti dostatečného množství vlákniny v potravě nedochází k takovému vstřebání jedovatého olova do organismu, které se bohužel vyskytuje jak v potravě, tak ve vzduchu.
Tip: Kombinací s pravým jogurtem získáte výrazně symbioticky působící suplement.
V neposlední řadě dostatek vlákniny znamená zdravé zažívání a snížení rizika ****, což je v současnosti aktuální problém ČR. Zdravý člověk by měl denně přijmout okolo 30 g vlákniny v potravě. Užívejte 3 až 5 g porce inulinu. 2× a později po přivyknutí až 3× denně.
Co je to prebiotikum?
Inulin je prebiotikum, což znamená, že je potravou pro prospěšnou střevní mikroflóru neboli pro střevní bakterie. Střevní mikroflóra při pojídání vlákniny (inulin je přesněji druh zvaný oligofruktóza) tak stejně při pasení se na inulinu vytváří jako vedlejší efekt plyn.
V čem je vláknina?
Vláknina je v zelenině a mnoha druzích ovoce, dá se říci, že ve většině. Zdrojem vlákniny mohou být také nevymleté obiloviny v jejich přírodní podobě. Vláknina je samozřejmě v inulinu a v psylliu jak již bylo výše uvedeno. Tyto nejsou ale běžnými potravinami jako zelenina. Inulin i psyllium jsou koncentráty vlákniny, což dává výhodu, že nemusíme zkonzumovat mísu zeleniny, stačí však přidat lžičku do pokrmu a denní příděl vlákniny tím značně navýšíme.
Někteří z nás také nesmějí některé druhy vlákniny, například hrubé otruby nebo zelí. Osoby s diagnózou mají nejčastěji doporučení od lékaře právě na inulin případně psyllium.
Inulin a plynatost
Vyšší dávka inulinu může obtěžovat všší tvorbou střevních plynů. Množství plynu produkovaného střevními bakteriemi je závislé za
- na množství střevních bakterií v trávicím traktu
- na množství potravy
Inulinů je mnoho typů s různým technologickým využitím v potravinářství a každý z nich má jiný efekt na plynatost. Inulin je jednou z mnoha potrav pro některé z mnoha druhů střevních bakterií. Znamená to, že za plynatost nemůže pouze inulin.
Vedlejší účinky inulinu
Pokud pomineme zvýšenou plynatost při vysoké dávce inulinu... Inulin nemá žádné vedlejší účinky.
Typy inulinů
Existuje mnoho typů inulinů s různým technologickým určením v potravinářství. Podlle hrubých měřítek můžeme rozlišit tyto druhy inulinu:
- práškové
- viskozní sirupy
dále tyto skupiny mohou mít účinky na potravinu
- soudržnost, slepení korpusu
- nositel sladké chuti - k oslazení bez přidaného cukru a bez použití umělých sladidel
- vytvoření nízkokalorického těla - hmoty cukrovinky
- omezení vysychání výrobku
- startovací potrava pro střevní kultury v doplňcích stravy
Fyzikálně-chemické vlastnosti inulinu
velikost částic |
20 µm < 80 % < 130 µm |
rozptýlitelnost |
vynikající |
smáčivost |
< 1 sekunda |
pH (10 % ve sklenici vody) |
neutrální |
barva |
bílá |
chuť |
neutrální, lehce nasládlá |
vzhled |
čirý |
sodík |
40 mg/100 g |
vápník |
11,5 mg/100 g |
draslík |
7,5 mg/100 g |
Nutriční hodnoty (na 100 g): | Nutriční hodnoty (na 11 g): | |
---|---|---|
Energetická hodnota | 839 kJ | 92,29 kJ |
Energetická hodnota | 208 kcal | 22,88 kcal |
Tuky | 0 g | 0 g |
z toho nasycené mast. kys. | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 7 g | 0,77 g |
z toho cukry | 7 g | 0,77 g |
Bílkoviny | 0 g | 0 g |
Vláknina | 90 g | 9,9 g |
Sůl | 0,1 g | 0,011 g |