Palatinosa sacharid Isomaltulóza | 2 kg za 325 Kč

doporučuje
99,3 tis.
zobrazení

325 Kč 12,84 €
Cena s DPH

 
 

Palatinosa (isomaltulóza) – moderní sacharid s dlouhým energetickým potenciálem a nízkým glykemickým indexem

Palatinosa neboli isomaltulóza ve výhodném balení 2 kg za příznivou cenu 325 Kč.
Palatinosa (také palatinóza, palatinose) je obchodní název pro isomaltulózu. Má nízký glykemický index. Tento sacharid se přirozeně vyskytuje v medu a melase. Umožňuje využívat více energie z tuků, a to ve srovnání s běžnými sacharidy, které utilizaci tuků více blokují. Isomaltulózu
ocení zejména atleti a vytrvalostní sportovci, ale i všichni, kteří dbají na vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Počet porcí: 40

Složení: palatinosa

Použitý výrobní proces: fermentace

Chuť: jemná, přirozeně nasládlá, sladivost 50 % oproti sacharóze

Hmotnost výrobku: 2 000 g

Datum minimální trvanlivosti výrobku je 12 měsíců od data výroby. Palatinosu spotřebujte do 10 měsíců od otevření. U všech surovin laboratorně sledujeme ukazatele čistoty a zdravotní nezávadnosti.

Palatinosa neboli isomaltulóza je zdravější cukr

Jedná se o zdravější cukr – disacharid, který se stejně jako sacharóza skládá z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy, tím ale veškerá podobnost končí. Isomaltulóza má glykemický index jen 32, což je na škále glykemického indexu velmi nízká hodnota. Až v trávicím ústrojí střeva se isomaltulóza plně vstřebává jako glukóza a fruktóza. Isomaltulóza je ta pravá volba, pokud sledujete inzulínovou resistenci a dbáte na příjem jídla s nízkým glykemickým indexem. Palatinosa zároveň přináší benefity, když potřebujete přijmout energii a zregenerovat, ale nechcete přibrat.

Palatinosa není hygroskopická (netvoří hrudky) a je výborně rozpustná a stálá v roztoku. Proto je častou složkou instantních nápojů. Její gastrointestinální tolerance je stejná jako u sacharózy (i při vysokých dávkách), takže není vhodná pro osoby s již existující nesnášenlivostí fruktózy a pro osoby, které nemohou trávit sacharózu.

Pro koho je palatinosa neboli isomaltulóza vhodná?

  • palatinosa je vhodná pro všechny, kteří chtějí přijímat nergii, ale bojí se tlustnutí
  • pro osoby, které dbají na vyváženou stravu a zdravý životní styl
  • pro atlety a sportovce, kteří užívají sacharidy před, během nebo po vytrvalostním tréninku
  • pro osoby při zvýšené fyzické nebo psychické zátěži
  • při diabetes a redukční výživě – konzumace potravin obsahujících palatinosu místo cukru omezuje nárůst hladiny glukózy v krvi (v porovnání s potravinami obsahujícími běžný cukr)
  • při prevenci kazivosti zubů – konzumace potravin a nápojů obsahujících palatinosu místo cukru přispívá k zachování mineralizace zubů
  • palatinosa pomáhá udržovat a optimalizovat fyzickou a psychickou výkonnost

Podívejte se na zajímavou informaci o využití palatinosy s náhradním sladidlem sukralóza.

Jak je to se sladivostí isomaltulózy?

  • sladivost isomaltulózy je přibližně na úrovni hroznového cukru, tedy poloviční než sacharóza (cukr krystal)
  • kalorická hodnota isomaltulózy (palatinosy) je však stejná tj. 1 700 kJ

Jak je to s inzulínovou rezistencí a GI Palatinosy?

  • nezvyšuje inzulínovou rezistenci (důležité pro vytrvalce, kteří si hlídají vysoký metabolismus tuků)
  • ke snížení inzulínové rezistence (tj. zvýšení citlivosti na inzulín) pomáhá půst od jednoduchých sacharidů majících vysoký glykemický index
  • isomaltulóza s GI 32 kontrolovaně uvolňuje energii a pomáhá předcházet návalům hladu
  • vstřebávání isomaltulózy je 4krát až 5krát delší oproti běžnému cukru (sacharóze) díky silnější vazbě glukózy a fruktózy
  • nerozkládá již v ústech a nepůsobí tak na vznik zubního kazu
  • palatinosa (isomaltulóza) je jediným vhodným sacharidem pro použití s L‑glutaminem

Využití isomaltulózy v souvislosti s intravenózním glukózovým tolerančním testem (ivGTT)

 

Jak se palatinosa (isomaltulóza) vyrábí?

Palatinosa neboli isomaltulóza se vyrábí enzymaticky ze sacharózy přes bakteriální fermentaci. Tento enzym produkují například mikroorganismy Protaminobacter rubrum a Leuconostoc mesenteroides. K průmyslové výrobě isomaltulózy se užívá především Protaminobacter rubrum. Enzymy způsobí změnu glykosidické vazby mezi glukózou a fruktózou z α- 1, 2 na α- 1, 6. Tato nová vazba je mnohem stabilnější, a proto se isomaltulóza v lidském těle tráví a vstřebává pomaleji. Enzymy ovlivňují také nutriční a technologické vlastnosti palatinosy. Poté probíhají čisticí procesy, včetně filtrace, krystalizace a praní. Následuje sušení a chlazení palatinosy. Výsledkem je bílý krystalický prášek.

Isomaltulóza se s GI 32 řadí do potravin s velmi nízkým glykemickým indexem. Díky změněné vazbě sice dochází k pomalejší, ale nakonec kompletní hydrolýze a vstřebávání. Palatinosa poskytuje pozvolné, ale stabilní dodávky energie. Isomaltulóza se vstřebává 4krát až 5krát pomaleji než sacharóza. Tímto způsobem zajišťuje přísun glukózy jako paliva pro tělo a mozek i v době, kdy už dávno nepůsobí z potravy přijatá obyčejná glukóza ani sacharóza.

Čím se palatinosa neboli isomaltulóza liší od jiných sacharidů?  

  • isomaltulóza je jediný sacharid s nízkým glykemickým indexem 32 s pozvolnou dodávkou energie ve formě glukózy; nízký GI umožňuje ve srovnání s běžnými sacharidy získávat vyšší podíl energie z tuků
  • podporuje lepší oxidaci tuků během fyzické aktivity (zvyšuje využití tuku a mastných kyselin jako zdroje energie, čímž zvyšuje výkonnost a vytrvalost)
  • nezpůsobuje náhlý a rychlý vzestup hladiny glukózy v krvi, a tedy i hladiny inzulínu, protože se glukóza dostává do krve pomalu;
  • dodává energii nepřetržitě ve formě glukózy po delší dobu – to je prospěšné pro svaly i mozek
  • nezvyšuje inzulínovou rezistenci (orgány si zachovávají citlivost na inzulín)
  • dodává tělu potřebnou energii, zatímco její nízká glykemická odpověď a s tím spojené snížení uvolňování inzulínu má pozitivní vliv na látkovou výměnu
  • v kombinaci s jinými sacharidy nebo náhradními sladidly může způsobit zlepšení sladké chuti a textury finálního výrobku
  • stabilnější glykosidická vazba mezi jednotkou glukózy a fruktózy dělá z isomaltulózy sacharid, který je těžko zkvasitelný ústními mikroorganismy, takže nezpůsobuje následný pokles pH v ústech a tím ani vznik zubního kazu

Proč je nízký glykemický index palatinosy neboli isomaltulózy tak důležitý?

Co vše souvisí s glykemickým indexem

  • strava s nízkým GI zůstává déle v tenkém střevě a stimuluje receptory, které vysílají signál do mozku o probíhajícím trávení potravy
  • potraviny s vysokým GI způsobují náhlý vzestup a pokles hladiny krevního cukru
  • při vzestupu glukózy v krvi po jídle s vysokým GI se vylučují hormony kortizol a adrenalin, které podporují chuť k jídlu
  • potraviny s nízkým GI pro nízkou energetickou hustotu více zasytí než strava s vysokým GI
  • potraviny s nízkým GI způsobují menší vylučování inzulínu, hormonu, který nejen reguluje hladinu krevní glukózy, ale ovlivňuje způsob, jakým se kalorie spalují; při vysoké hladině inzulínu spaluje organismus více sacharidy než tuky 

Pomalé vstřebávání, postupný vzestup a pokles krevní glukózy po požití potraviny s nízkým GI reguluje krevní glukózu u diabetiků. U zdravých lidí se vylučuje méně inzulínu. Pomalejší trávení oddaluje hlad a podporuje redukci váhy u osob trpících nadváhou.

Nižší hladina krevní glukózy během dne chrání srdce a cévy snížením oxidativního stresu spojeného s glykemickým vrcholem. Stabilní hladina krevní glukózy udržuje cévy pružné a snižuje tvoření tukových plátů, způsobujících kornatění tepen (aterosklerózu). Rovnovážná hladina krevní glukózy brání tvorbě trombů (krevních sraženin), které způsobují srdeční infarkt.

Proč glykemický index podporuje sportovní výkon

Vzestup krevní glukózy stimuluje vylučování inzulínu a umožňuje využití zásob sacharidů v namáhaných svalech. Potraviny s nízkým GI jsou vhodné především před výkonem. Naopak potraviny s vysokým GI jsou vhodné především po výkonu nebo během výkonu.

Vysokosacharidová strava je nezbytná pro optimální sportovní výkon, neboť poskytuje největší zásoby svalového glykogenu. Konzumované sacharidy se ukládají v podobě glykogenu ve svalech a játrech. Malé množství sacharidů se nachází v krvi. Při intenzivní sportovní zátěži může tělo spalovat tuk, ale při namáhavější činnosti je tento zdroj energie příliš pomalý. Proto je vhodná konzumace potravin s nízkým GI jednu až dvě hodiny před výkonem, aby nám zajistily dostatečný a pravidelný přísun glukózy během výkonu.

Využití a dávkování sacharidu Palatinosa (isomaltulóza)

Kombinace nutričních, senzorických a technologických vlastností dělají z isomaltulózy jedinečný disacharid s velkým potenciálem pro využití v rámci zdravé výživy a aktivního životního stylu. Je ideální alternativou k sacharóze glukóze, maltodextrinu a dalším vysoce stravitelným sacharidům. Má také potřebné vlastnosti pro výrobu potravin, které podporují plnou duševní a fyzickou výkonnost.
Palatinosa (isomaltulóza) se používá na doplnění sacharidů, počítejte s poloviční sladivostí. Doporučená denní dávka je 100 g. Můžete ji rozdělit na tři nebo čtyři porce. Prášek nasypte do vody nebo nápoje a dobře promíchejte.

Nutriční hodnoty (na 100 g): Nutriční hodnoty (na 70 g):
Energetická hodnota 1615 kJ 1130,5 kJ
Energetická hodnota 380 kcal 266 kcal
Tuky 0 g 0 g
z toho nasycené mast. kys. 0 g 0 g
Sacharidy 95 g 66,5 g
z toho cukry 95 g 66,5 g
Bílkoviny 0 g 0 g
Vláknina 0 g 0 g
Sůl 0 g 0 g

Podobné produkty

Nebyl nalezen žádný produkt

Ajax loader